OCIJENI

Kako liječiti subjektivne tegobe u perimenopauzi?

1 pregleda/dan | Objavljeno: 15.03.2024. 19:09

Što liječimo I zašto?
Cilj je ublažiti ili čak sasvim ukloniti tegobe koje žena osjeća u vrijeme perimenopauze: posebice valove vrućine, depresiju, promjene raspoloženja i poremetnje sna. Ovom prilikom pisat ću o ovim tegobama, a idući put o osteoporozi I promijenjenoj funciji urogenitalnog sustava - neugodnoj urogenitalnoj atrofiji.
Napadaji vrućine, vrlo slični onima u perimenopauzalnih žena, premda rijetko, mogu biti uzrokovani I ozbiljnim bolestima: karcionid, hipertireoza, karcinom…. Prije planiranja liječenja pametno je, stoga, obaviti razgovor s pacijenticom I po potrebi ginekološki I ultrazvučni pregled ,ali I obradu u smislu isključenja tih drugih dijagnoza.
Liječenje se planira u ovisnosti o težini tegoba.
Liječenje blagih tegoba:
Kod blagih tegoba, katkad je dovoljno promijeniti način života I neke navike: smanjiti temperature okoline, nositi laganiju odjeću, izbjegavati začinjena jela ili alkohol. Valovi vrućine, naime, najvjerojatnije nastaju radi promjena u termoregulaciji na nivou hipotalamusa. Tijelo kao “promjenu” registrira manju temperaturnu razliku I aktivira mehanizme rashladjivanja uz manje promjene temperature tijela. Liječenje lijekovima u ovih žena obično nije neophodno.
Liječenje srednje teških I teških tegoba:
U onih žena, pak, koje imaju ozbilnije izražene tegobe, posebice onih kod kojih se uz tegobe remeti mogućnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti, moguće je poboljšanje postići lijekovima.
Učinak lijekova, neovisno o vrsti lijeka, teško se može pravilno procijeniti jer se u gotovo 50% pacijentica jednako povoljan učinak može polučiti I placebo lijekom. Placebo je lijek koji jednako izgleda kao pravi ali je bez djelotvorne supstance.
Većina žena s teškim napadajima vrućine I posljedičnim problemima sa spavanjem, raspoloženjem itd. osjetit će značajno poboljšanje uz nadoknadu estrogenima. U žena koje smiju dobivati hormone, a imaju maternicu, estrogeni se moraju kombinirati s gestagenima. To je zato da se spriječi pretjerano zadebljanje sluznice endometrija koje se uvijek dogadja kada se estrogeni daju bez dodatnih gestagena.
Žene koje nemaju maternicu smiju dobivati estrogene same.
Na tržištu u nas već ima dosta preparata za tu svrhu, od kojih su neki po svojem sastavu gotovo identični prirodnim hormonima I odlično se podnose. To su preparati koji sadrže estradiol 17 beta I didrogesteron. Ova dva hormona kombinirana su u različitim preparatima u različitim dozama, pa se mogu davati vrlo prilagodjeno razdoblju menopause; u mladjih žena, u ranim perimenopauzalnim godinama daju se preparat s većom sadržinom oba hormona, s godinama se daju preparati sa sve manjim količinama hormona. Dobra kombinacija je I maternični uložak koji otpušta gestagene uz neki od preparata čistog estrogena. Postoje I preparati u obliku kreme koji imaju svojih prednosti.
U svijetu već postoje preparati kod kojih se čisti estrogen kombinira s modulatorima estrogenih receptora. Ta sredstva imaju zaštitni učinak na maternicu, nemaju nepovoljno djelovanje na dojku I vrlo su djelotvorni u supresiji subjektivnih tegoba I u sprečavanju promjena na kostima. To su novi lijekovi kojih još nema na domaćem tržištu, no mogu se nabaviti u inozemstvu. Glavna im je prednost to što ne sadrže gestagene zbog kojih neke žene imaju bolove u dojkama ili druge tegobe koje uzrokuje gestagen u kombiniranim pripravcima.
Premda se u svijetu sve više daju, Američko društvo ginekologa I opstetričara I Američko društvo endokrinologa savjetuje oprez s tzv.”bioidentičnim hormonima”, proizvedenim iz soje I nekih drugih biljaka, jer se njihova proizvodnja ne kontrolira, učinak nikada nije provjeren usporedbom s konvencionalnih lijekovima, a doze u pripravcima nisu standardizirane.

Koje žene ne bi smjele uzimati hormonske pripravke?

Neke žene ne smiju uzimati hormonske pripravke ili su hormonski pripravci za njih preopasni. To su žene koje su liječene radi raka dojke, tromboze, inzulta ili srčanog udara. Njima se mogu davati lijekovi koji imaju potencijalni povoljan učinak na njihove tegobe, a nisu hormoni. Prije svega to su neki antidepresivi I antiepileptici.
Svi lijekovi koji se daju s ciljem ublažavanja ovih subjektivnig perimenopauzalnih tegoba obično su potrebi nekih godinu do dvije godine. U većine žena tegobe se same smiruju nakon tog razdoblja, pa je prekidanjem liječenja, potrebno provjeriti jesu li tegobe prestale ili nisu.
Što s pacijenticama kod kojih ne djeluje konvencionalno liječenje?
U žena u kojih se ne smije primijeniti ni jedan od navedenih načina liječenja, ili ni jedan način liječenja nije dovoljno učinkovit, mogu se pokušati i sredstva kojih učinkovitost u ovim indikacijama još nije provjerena: visoke doze progesterone, tibolon, noretindron. …Ovdje je potreban poseban oprez zbog ozbiljnih nuspojava nekih od navedenih lijekova.
Mogu se pokušati I neke moderne tehnike psihoterapije, savjetovanja, hipnoza, metode uklanjanja stresa, relaksacija, tehnike disanja itd.
S obzirom da u nekim biljkama ima dosta tvari s estrogenim djelovanjem, izoflavoni, fitoestrogeni itd., koriste se I sredstva tog porijekla, prema je njihov učinak neprovjeren, a opasnost za pacijenta leži u kombinaciji istodobnog stimulacijskog I inhibicijskog učinka istog sredstva u različitim okolnostima. Pomoći može fizička aktivnost, gubitak tjelesne težine I neke tradicionalne biljke: npr. ljutić. Akupunktura nije djelotvorna.

https://www.ginops.hr

Postavite pitanje / Zatražite ponudu

Odgovaramo u roku 24h

MojKvart.hr se obavezuje pružati zaštitu osobnih podataka korisnika u skladu sa Zakonom. Za više informacije kliknite Privatnost korisnika. Za nastavak označite kvačicom Privolu za korištenje osobnih podataka.

Prikaz ostalih popusta

OCIJENI