OCIJENI

Pozitivni učinci hormonske kontracepcije

Objavljeno: 2.2.2021. 14:36

Pitanje hormonske kontracepcije postane aktualno barem jednom u životu svake žene. Hormonska kontracepcija najčešće se koristi sprječavanje trudnoće, ali ima i brojne druge učinke koji još nisu u potpunosti prepoznati od strane žena.

Štoviše, većina žena ne prepoznaje nekontracepcijsku korist kombiniranih kontracepcijskih pripravaka, a velik broj ih se neopravdano boji uzimanja ovih sredstava. Prema istraživanju provedenom 1994. godine, čak je 42% vjerovalo kako je jedina korist hormonske kontracepcije sprječavanje trudnoće, dok je samo 6% ispitanica čulo da ovi pripravci mogu zaštititi od nekih vrsta zloćudnih oboljenja.

 
Povoljni učinci hormonske kontracepcije

Općenito, povoljne posljedice kontracepcijskog učinka su relativno dobro poznate. Smanjenjem učestalosti neželjenih trudnoća i, stoga, namjernih pobačaja, smanjena je:
  • Potreba za kirurškom sterilizacijom
  • Smrtnost žena
  • Učestalost upalne bolesti u zdjelici - i širenje upale na unutarnje genitalne organe
  • Potreba i trošak bolničkog liječenja zbog smanjenja učestalosti komplikacija nakon namjernog pobačaja, sterilizacija, zbog upala itd.
Također, posebno značajna korist proizlazi od izrazitog smanjenja učestalosti ektopične (izvanmaternične) trudnoće u žena koje uzimaju hormosku kontracepciju.


 
Velike studije pokazale su i da je, nakon 7-10 godina uzimanja kombiniranih kontraceptiva, rizik za nastanak mioma smanjen za 30-50%, dok kontracepcija gestagenima u obliku injekcija smanjuje potrebu za operacijskim zahvatima. Nadalje, kombinirana kontracepcija, ali i kontracepcija injektabilnim gestagenima ili implanti, ublažavaju menstrualne probleme, posebice gubitak krvi i dismenoreju, smanjuju učestalost hipokromnih anemija te djeluju pozitivno u žena s endometriozom.
 
           

Hormonska kontracepcija također smanjuje učestalost nekih oblika raka, poput:
 
  • Raka jajnika
Tako su žene koje su ikad uzele pripravak hormonskog kontraceptiva zaštićenije su od žena koje nikada nisu uzimale pripravke za peroralnu kontracepciju. Peroralna kontracepcija sigurno štiti od nastanka raka jajnika već nakon 3-6 mjeseci uzimanja. Nakon 10 i više godina uzimanja rizik obolijevanja smanjuje se za čak 70-80%.
 
  • Raka sluznice maternice (endometrija)
Kombinirana kontracepcija djelotvorna je zaštita od nastanka raka endometrija. Peroralna kontracepcija smanujuje rizik nastanka svih triju najučestalijih tipova raka endometrija, i to za 50-70%.
 
  • Drugih oblika raka i premagilnih promjena
Hormonska kontracepcija umanjuje rizik nastanka  polipa, premalignih i malignih promjena debelog crijeva. Pripravci s višim dozama estrogena smanjuju rizik nastanka raka debelog crijeva za 20%, a rizik je smanjen za 40% nakon 96 i više mjeseci uzimanja hormonske kontracepcije. Pripravci s višom koncentracijom estrogena djelotvorno sprečavaju nastanak cisti jajnika.


Prof. dr. sc. Snježana Škrablin

Također, hormonska kontracepcija ima povoljan učinak na endometriozu, fibrocističku matopatiju, nastanak fibroadenoma dojke te sindrom policističnih jajnika.

Ako Vam je potrebno više informacija o hormonskoj kontracepciji, budite slobodni posjetiti web stranicu GinOps - Poliklinike za ginekologiju, porodništvo i bolesti dojke ili kontraktirati prof. dr. sc. Snježanu Škrablin koja će vam rado odgovoriti na sva pitanja vezana za hormonsku kontracepciju. Prof. Škrablin specijalist je ginekologije i opstetricije, subspecijalist fetalne medicine i opstetricije, subspecijalist humane reprodukcije, s izuzetnim akademskim znanjem i djelovanjem, kao i višegodišnjim iskustvom u svom području.

OCIJENI