OCIJENI
popust 10%

Dan Diner, ZAPEČAĆENO VRIJEME: o zastoju u islamskom svijetu

Akcija je završila

0 pregleda/dan | Objavljeno: 01.07.2016. 05:51

Redovna cijena: 110,00 kn
Internet cijena: 99,00 kn
Uštedjeli ste: 11,00 kn

Opis
„Autorova širina znanja, sposobnost jasne i podrobne interpetacije i stilska sloboda, bez sumnje svrstavaju ovo djelo u savremene klasike ove oblasti.“
- Anson Rabinach, Princeton University
„Veoma kontrovorzni ali ujedno i osvježavajući pokušaj da se pronađu odgovori na velika pitanja.“
- Michael Cook, Princeton University
„Zapečaćeno vrijeme nudi sveobuhvatnu interpretaciju problema Srednjeg Istoka, ali i svijeta u cjelini. U pokušaju da objasni jedan čudan historijski fenomen: zašto su promjene u arapskom svijetu tako usporene, dolazi do zaključka da je čak došlo do određenog zastoja? Diner sjajno kombinuje izvore i literaturu i uz svoj izražen spisateljski talenat daje inteligentne odgovore.“
- Rémi Brague, autor knjige Božiji zakon (The Law of God)
Interesantna je razlika između izvornog njemačkog izdanja knjige Dana Dinera i izdanja na engleskom jeziku, koje je objavljeno nekoliko godina kasnije. Stiče se dojam da je Dan Diner uvidio da tu ima prenaglo izvedenih stavova u njegovim radikalnim sekularističkim preoravanjima po područjima koja su za tradicionalne muslimane sveta i dragocjena. Smatramo da se, upravo iz tih razloga, englesko izdanje posebno razlikuje u šestom poglavlju, u kojem Dan Diner govori o jednoj skupini “proislamskih jevreja“, zapravo kolosalno značajnih evropskih i svjetskih naučnika koji su, barem u nekim dionicama svoga života, blagonaklono proučavali islam. Tu je riječ o Ignazu Goldziheru, Leopoldu Weissu, Abrahamu Geigeru (slavnom njemačkom rabinu koji je upozoravao Evropu: “Prestanite govoriti o Muhammedu kao o šarlatanu!“), Paul Kraus, Claude Lévi-Strauss, itd. itd. Svaki ovaj čovjek ponaosob imao je dionica u svome životu u kojima je poštovao načine na koje islam “insistira na čovjekovoj potrebi za božanskim prosvjetljenjem“.
Svi mi, pa i ja i Dan Diner, nad tim stavovima spomenute jevrejske uleme trebali bi se danas ozbiljno zamisliti. Daj dragi Bože da nam Sveto u budućnosti ustreba kao prosvjetljenje, a ne samo kao puka utjeha pred prijetnjom ratova i bombi najrazličitijih vrsta.
Prof. Dr. Enes Karić, Fakultet islamskih nauka, Sarajevo (izvod iz kritičkog osvrta)

www.dominovic.hr/Artikl/ZAPECACENO-VRIJEME-o-zastoju-u-islamskom-svijetu.html?q=cGdcMTA0LHByXDY5ODUy

Akcija je završila

Postavite pitanje / Zatražite ponudu

Odgovaramo u roku 24h

MojKvart.hr se obavezuje pružati zaštitu osobnih podataka korisnika u skladu sa Zakonom. Za više informacije kliknite Privatnost korisnika. Za nastavak označite kvačicom Privolu za korištenje osobnih podataka.

Prikaz ostalih popusta

OCIJENI