OCIJENI

Mrkva, Sok od Mrkve u Bio Terri, Stara Vlaška 7, Zagreb

1 pregleda/dan | Objavljeno: 03.02.2014. 11:12

Ovisno o čovjekovoj konstituciji sok od mrkve može se neograničeno piti u razumnim količinama - od pola do jedne ili dvije litre dnevno, pa i više. On pridonosi normalizaciji •svih funkcija tijela. Sok od mrkve najbolji je izvor vitamina A kojega tijelo može brzo primiti, a bogat je i vitaminima B, C, D, G i K. Otvara apetit i pomaže kod probave.

Od velike je pomoći kod održavanja zdravih zubi i čvrstih kostiju. Novorotkinje bi trebale piti mnogo ispravno pripremljenog sirovog soka od mrkve kako bi poboljšale kvalitetu svog mlijeka, budući da majčino mlijeko pod određenim uvjetima Oskudijeva živim hranjivim tvarima. U posljednjim mjesecima trudnoće može sok od mrkve nakon rođenja znatno smanjiti opasnost dječje vrućice. Pola litre soka od mrkve dnevno ima veću vrijednost za tijelo od 12 kilograma kalcijevih tableta.

Sok od mrkve je prirodni lijek za čireve i otekline. Znatno jača otpornost prema infekcijama. Sprječava upale očiju i grla, zatim upale krajnika, dužnika i općenito dišnih organa. Nadalje, štiti živčani sustav i pruža tijelu nedokučivu okrijepu i vitalnost. Bolesti crijeva i jetre ponekad se svode na nedostatak određenih mineralnih tvari koje su sadržane u soku od mrkve.

Može doći do čudesnog čišćenja jetre, čovjek jednostavno osjeti da je oslobođen od svih tvari koje su opterećivale jetru. Često se te tvari oslobađaju takvom brzinom da crijeva i mokraćni kanali nisu dovoljni za odvod svih izlučina te se jedan dio odvodi preko limfe i putem pora na našoj koži. Te odbačene tvari imaju narančastu ili žutu boju.

Za vrijeme njihova izlučivanja kroz pore koža poprima njihovu boju. Svaki put kad nakon ispijanja soka od mrkve ili drugih sokova koža poprima žućkastu boju, to je očiti znak da je netom izvršeno nužno čišćenje jetre. Međutim, ne probija kroz kožu sok od mrkve niti karotin, jer obojenost nastupa i kad je sok do te mjere filtriran da ne sadrži u sebi nikakve sastojke boje. Prema tome, koža ne poprima boju po soku od mrkve, kao ni po soku od cikle. Koža ne može nikad iznutra poprimiti boju ni od klorofila zelenog povrća i salate.

U svakom slučaju bolje je imati zdravu, sjajnu kožu – pa čak i ako je za nijansu poprimila žućkastu boju - negoli imati blijedu boju lica koja zajedno s bubuljicama i ostalim nedostacima kože ukazuje na nezdravo stanje tijela. Neka vas ne uznemiruje eventualna blaga obojenost kože koja će dakako brzo nestati. Budite zahvalni za to s t o j e zahvaljujući ispijanju tog soka spriječeno ili zaustavljeno svako daljnje oštećivanje jetre.

Obojenost dolazi daleko manje do izražaja ako se proces čišćenja uspori tako da uz sok od mrkve pijete i druge sokove ili da ih u određenim količinama dodajete soku od mrkve. Obojenost kože može se pojaviti i uslijed velike potrebe za mirom i čvrstim snom, kao i uslijed premorenosti od naporna rada.

Endokrine žlijezde, prije svega nadbubrežna žlijezda i spolne žlijezde, trebaju baš one hranjive tvari koje se nalaze u sirovom soku od mrkve. Katkada sok od mrkve pomaže i kod neplodnosti. Uzrok neplodnosti krije se između ostalog u stalnom uživanju živežnih namirnica u kojima su životne tvari, pogotovo enzimi, uništeni kuhanjem ili pasteriziranjem.

Suha koža, dermatitis i ostale bolesti kože, imaju svoj uzrok također u nedostatku hranjivih tvari koje sadrži sok od mrkve. Taj nedostatak igra veliku ulogu i kod problema s očima, kao s t o j e oftalmija (upala očiju), konjunktivitis i dr. Kad se sok od mrkve priprema iz svježe mrkve izvrsne kvalitete, on je bogat natrijem i kalijem. Nadalje, taj sok sadrži kalcij, magnezij i željezo. Isto tako sadrži elemente fosfora, sumpora, silicija i klora koji na idealan način usavršavaju njegovo djelovanje na naše tijelo. Na čudesan način pomaže sok od mrkve kod rastvaranja čireva. Pa čak i kod rakastih oboljenja sok od sirove mrkve dokazao se kao čudesno pomoćno sredstvo. Pritom je od najveće važnosti ispravno pripremanje soka od mrkve, njegovo prešanje i cijeđenje, te spremnost da se iz prehrane izbace svi proizvodi od šećera, škroba i brašna.

Osobito podmukli uzroci čireva, gledano s vremenske udaljenosti, kriju se u pritajenoj mržnji, strahu, ljutnji i stresu. Ako se ti negativni osjećaji u potpunosti ne iskorijene, ne mogu vam biti od velike pomoći ni inače najdjelotvornija sredstva.

Ukoliko ste popili malo veće količine soka od mrkve, može se ponekad dogoditi da vaše tijelo na to reagira na ovaj ili onaj način, možda ćete osjetiti čak i neke nelagodnosti. To je sasvim prirodna posljedica, to je više nego jasna naznaka daje vaše tijelo započelo s '"velikim čišćenjem", primjenjujući sok od mrkve kao nužno potrebno sredstvo.

Nemojte odmah donositi zaključak kako ne podnosite taj sok; sok od mrkve je najbolja organska voda i najbolja vrsta hrane za vaše tijelo. Ako je sok svjež i ispravno pripremljen, nema ništa boljeg glede posredovanja nužnih životnih tvari i za život presudne organske vode za vaše stanice i tkivo. Dodavanjem malo sirovog kozjeg mlijeka ili čistog vrhnja od sirova mlijeka poprima sok od mrkve pomalo egzotičan okus što za neke ljude znači određenu promjenu. Pritom želim naglasiti da je vrhnje naprosto neka vrsta masti, dok je mlijeko koncentrirana bjelančevina. Vrhnje se u našem tijelu probavlja na posve drugi način od mlijeka. Iako je i vrhnje do određenog stupnja uzročnik sluzi, ono ipak ne pripada istoj grupi štetnih živežnih namirnica u kojoj se nalazi životinjsko mlijeko.

Ako vas muči premorenost, stres ili gubitak volje za rad, trebali biste obratiti pažnju na debelo crijevo, koje bi možda moglo biti odgovorno za probleme i oštećenja u našem tijelu. Na temelju mog iskustva gotovo je nemoguće da bi debelo crijevo ostalo zdravo i moglo ispravno funkcionirati, ako čovjek živi poglavito ili pretežno od kuhanih i prerađenih živežnih namirnica.

Prva mjera za saniranje crijeva kod stresa ili pomanjkanja volje za rad je ispiranje crijeva ili, u najmanju ruku, pokušaj ispiranja.

Najbolja hrana za debelo crijevo jest mješavina soka od mrkve i špinata.

Mnogi ljudi nemaju ni najmanju predodžbu o svom debelom crijevu. Ne znaju kako izgleda ili na kojem mjestu se točno nalazi.

Nikad nemojte smetnuli s uma da sokovi potrebni vašem tijelu ovise prvenstveno o kvaliteti. Obično su tijelu potrebne mnogo veće količine sokova pripremljenih u sokovniku koji radi pomoću centrifugalne sile. Mnogo bolji su dakako sokovnici koji rastvaraju vlaknaste čahure i rade pomoću hidraulične preše.

Imajte uvijek na pameti sljedeću činjenicu: sokovi su najbolja hrana koju možete dobiti, i ako živite sa sokovima, ako ih redovito pijete do kraja života, vaše su šanse glede zdravog življenja i visoke starosti daleko veće, nego da živite bez sokova.

Sok od mrkve sastoji se od mješavine životnih tvari koje održavaju naše tijelo i pomažu mu da održi svoju težinu, ali i svoju ravnotežu. Sok od mrkve je istovremeno izvrsna hrana za organe vida. Za vrijeme redovnih pregleda pomorskih i zrakoplovnih djelatnika sa slabijim vidom ustanovljeno je da se svakodnevnim obilnim uživanjem svježeg soka od mrkve ponovno zadobiva savršena sposobnost vida.

Kad bi se radilo samo o pojedinačnim slučajevima, mogli bismo to nesumnjivo smatrati fenomenom. Međutim, kad se to stalno ponavlja, onda zacijelo imamo dovoljno razloga za spoznaju da između neba i zemlje postoje i neke druge stvari osim onih koje može sebi predočiti najobrazovaniji medicinski stručnjak.

Sok od svježe sirove mrkve vrlo je učinkovit kod liječenja čireva i raka. Tkivo koje je načeto tim podmuklim razaranjem može se ispijanjem velikih količina soka od mrkve kao dodatka brižno izabranoj i pripremljenoj prijesnoj ili sirovoj hrani dovesti u daleko bolje stanje.

Laik je već kod same pomisli na tu patnju obično ispunjen gađenjem i strahom te mu je sve to velika zagonetka; pa ipak, uzroci i razvitak tih bolesti mogu se lako dokučiti. Ne smijemo misliti da su čirevi i rak isključivo posljedice tjelesnih nedostataka. Kao što sam već spomenuo, te bolesti i mnoge druge mogu, dapače, imati svoje razloge u jednom dugoročnom negativnom životnom usmjerenju, u stresu kao posljedici osjećajnih stanja ljubomore, straha, mržnje, brige, frustracije i drugih neodređenih pogrešnih stajališta. Ta stanja moramo nadvladati i ne dozvoliti im da nas ikad više sputavaju.

No, suuzročnik čireva i raka je sasvim sigurno i loša prehrana. Uslijed nedostatka životnih hranjivih tvari tijelo gubi uravnoteženost. Tijelo mora izbaciti iz sebe otpadne tvari, mora izlučiti sve nastale otrove, ne bi li se proces liječenja mogao što djelotvornije odvijati. Da bismo obnovili svoje stanice, mi moramo svoje tijelo opskrbiti zadovoljavajućom količinom životnih hranjivih tvari koje su sadržane u živoj, organskoj, a ne mrtvoj, anorganoskoj hrani.

Što prije se domognemo spoznaje da nijedan organ našeg tijela ne funkcionira bez odnosa prema tijelu kao cjelini, to prije ćemo biti u stanju shvatiti funkcije svog organizma. Mi ne znamo kakvu vrstu inteligencije posjeduju različiti dijelovi čovječjeg organizma, ili na koji način funkcioniraju, ali znamo da se neka unutarnja inteligencija stalno brine o tome kako zaštiti svaki čir, svaku kost, svaki živac i svaki mišić, unatoč svemu što čovjek poduzima na temelju svog pogrešnog znanja, razarajući i uništavajući sebe samoga pomoću hrane koju jede.

Potraga za uzrokom gotovo svake bolesti vodi nas najprije do polica s pakiranom hranom u prodavaonicama živežnih namirnica, do mlinova žitarica, do šećerana, do tvornica bombona i limunade. Tu nalazimo proizvode koji sadrže mrtve hranjive tvari od kojih se sastoje obroci suvremene civilizacije. Svaki pečeni kruh, odnosno prerađeno žito, prolazi kroz pećnicu s visokom temperaturom koja uništava u njemu sve životne elemente. Ukoliko industrija takav kruh 'obogaćuje" vitaminima, mineralnim tvarima ili nečim sličnim, znači da mu dodaje sve više mrtvih elemenata.

Analiziramo li prehranu s tog vidika, postaje nam više nego jasno da je od presudnog značenja uživanje hrane ili ispijanje sokova od različitog voća, salata i povrća u što obimnijim količinama. Imajte stalno na umu da su sokovi od povrća graditelji tijela, a sokovi od voća idealna sredstva za čišćenje tijela. Prvi sadrže veću količinu bjelančevina, a drugi veću količinu ugljikohidrata. Za laika je interesantno, premda za bolnice i slične zdravstvene ustanove vjerojatno nije, ponajprije zbog loših poslovnih rezultata, da ljudi koji žive isključivo od svježih sirovih živežnih namirnica, nadopunjenih sokovima od povrća i voća, nikad ne obolijevaju od raka. To ukazuje na nimalo ortodoksnu, ali itekako obećavajući) i znatno jeftiniju smjernicu znanstvenog istraživanja. Istraživanje u tom smjeru moglo bi za neke znanstvenike biti vrlo uznemirujuće; ali za bolesnike bi nesumnjivo bilo od velike koristi. Ja sam duboko uvjeren da nas čišćenje tijela pomoću ispiranja crijeva i klistiranja, blagovanje obilnih obroka sirove hrane te ispijanje različitih sokova štiti od svake bolesti.

Izvor: Sokovi od svježeg voća i povrća, Dr. Norman W. Walker

shop.bioterra.hr

Postavite pitanje / Zatražite ponudu

Odgovaramo u roku 24h

MojKvart.hr se obavezuje pružati zaštitu osobnih podataka korisnika u skladu sa Zakonom. Za više informacije kliknite Privatnost korisnika. Za nastavak označite kvačicom Privolu za korištenje osobnih podataka.

Prikaz ostalih popusta

OCIJENI