ZU Ljekarne Lipa
Ivane Brlić Mažuranić 58, 10090 Zagreb
Zdravlje se cijeni po jačini, a ne po težini
Zdravlje se cijeni po jačini, a ne po težini
Akcija je završila
0 pregleda/dan | Objavljeno: 04.10.2021. 17:32
U razdoblju od 04.-09.10.2021. u našim ljekarnama na Malešnici, I.B.Mažuranić 58 i Samoborskoj 115b dođite i upoznajte se sa širokom ponudom ljekovitih i prehrambenih proizvoda na bazi meda te iskoristite 15% popusta na PIP medne proizvode.
Med je stoljećima čovjeku hrana, sladilo i lijek! Ima veliku nutritivnu vrijednost, specifičan okus i miris, proizvode ga pčele medarice i ne može se industrijski proizvesti.
Hipokrat je smatrao da su med, voda i zrak lijek za sve tegobe, a autor prve stručne knjige o uzgoju pčela je veliki Aristotel.
U čemu je tajna tog nektara bogova?
Med ima preko 180 različitih tvari, mnogobrojnih organskih kiselina, različitih vitamina, minerala, enzima, voska, peludnih zrnaca i eteričnih ulja. Zbog skladnog sastava, med je biološki vrijedna hrana za djecu i odrasle. Lako je probavljiv, brzo i gotovo u potpunosti se iskorištava. Po sadržaju enzima, med je među najvažnijim prehrambenim proizvodima i prirodan je izvor energije. Redovitim konzumiranjem stičemo tjelesnu izdržljivost i mentalnu stabilnost. Med poboljšava rad svih organa, jača otpornost organizma, čisti krv od toksina i olakšava resorpciju mnogih djelatnih tvari (lijekovi, vitamini, hormoni, aktivne tvari iz ljekovitog bilja).
Vjekovima je korišten i kao sladilo, a zbog svoje nekvarljivosti i kao sredstvo za konzerviranje hrane, sve dok se na kulinarskoj sceni nije pojavio šećer. Međutim, u sveopćem „povratku prirodi“ i „zdravoj hrani“, med ponovo postaje svakodnevna namirnica.
Prirodno svojstvo meda je kristalizacija, a kristalizirani med se iz čvrstoga stanja u tekuće vraća zagrijavanjem na temperaturi do 45°C, pri čemu ne gubi na ljekovitosti.
Konzumacija meda ujutro pomaže čišćenju organizma od štetnih tvari, a navečer djeluje umirujuće. Najbolje ga je konzumirati otopljenog u napitku ili pojedinačno.