OCIJENI

Štetno djelovanje UV zračenja

Objavljeno: 25.5.2021. 12:07

Sunčeva energija ima brojne pozitivne učinke na čovjeka i njegovo zdravlje. Omogućuje sintezu neizmjerno važnoga vitamina D i poboljšava naše psihičko stanje – sigurno se i vi ljepše osjećate kada ugledate sunčeve zrake koje blagodatno djeluju na vaše raspoloženje. Ipak, u svemu je najvažnija umjerenost. Sunce je korisno samo u određenim dozama, za sve više od toga mogu nastupiti brojni problemi koji nastaju kao posljedica štetnosti UV zračenja.
 

Opekline, hiperpigmentacija i prištići

Prije izlaganja bilo kojeg dijela kože suncu, ne zaboravite je zaštiti kremom sa zaštitnim faktorom. Čak i ako sunce nije jako, ono i dalje zrači i može ostaviti posljedice. Ne zaboravite na kožu ruku, nogu, vrata i lica. Danas u ljekarnama možete pronaći raznovrstan izbor krema za lice sa zaštitnim faktorom i koristiti ih kao podlogu za šminku u svakodnevnoj uporabi. Korištenjem krema sa zaštitnim faktorom smanjit ćete mogućnost poremećaja u pigmentaciji kože, pojave pigmentacijskim mrljica ili prištića. SPF i UVA kreme izaberite sukladno svome tipu kože, bila ona osjetljiva ili masna, i ne zaboravite nanijeti dovoljnu količinu na lice.

Starost kože

Jeste li znali da dugotrajna i nezaštićena izlaganja suncu mogu rezultirati starenjem kože? Bore, zgužvanost kože, žuta boja – sve su to nusproizvodi UV zračenja. Iako su bore prirodan proces starenja kože i gotovo su neizbježne, sunce ipak utječe na njihovu preuranjenu i vidljiviju pojavu. Kožu lica zato je potrebno posebno pažljivo zaštiti različitim dodacima koje će vam nakon konzultacije preporučiti vaši farmaceuti.
 

Fotokarcinogeneza

Fotokarcinogeneza, odnosno rak kože, nastaje nakon štetnog i dugotrajnog izlaganja kože sunčevu zračenju. Nažalost, shodno mijenjanju modnih trendova koji već uzastopni broj godina naglašavaju ljepotu preplanula tena, javlja se i sve veći broj slučajeva raka kože. Ljudi se često izlažu sunčevim zrakama bez prethodnog pravilnog tretiranja kože koje rezultira opekotinama, mrljama, a kasnije, nažalost, i fotokarcinogenezom. Ne zaobilazite korištenje krema sa zaštitnim faktorima, na tržištu postoji mnogo vrsta i tipova različitih krema, a farmaceut će vam znati ponuditi onu koja najbolje odgovara vašim preferencijama.

Budući da postoji nekoliko različitih tipova kože, ovisno o tome koliko je osjetljiva na sunce, jačinu faktora nužno je koristiti po određenim smjernicama. Farmaceuti u Ljekarni Lipa znaju sve o tipovima i podtipovima kože i dat će vam pravovaljane smjernice u zaštiti kože kako biste izbjegli sve negativne učinke sunčeva zračenja.

Foto: Freepik

OCIJENI