Da, veličina je važna i to veličina pljeskavice koja se nalazi između savršenog spoja peciva, umaka i povrća kojeg nazivamo burger. Burger je danas jedan od najpoznatijih svjetskih sendviča i možete ga pronaći u bilo kojoj zemlji, pripremljenog na različite načine. Mogućnost „igranja“ s receptima, odnosno raznim dodacima i detaljima prilikom pečenja su neograničene. Čak i za one koji uopće ne vole meso, već će radije pojesti hamburger s kakvim tofuom ili morskim plodovima.
Klasični hamburger priprema se od junetine i svinjetine, a ponekad s puretinom i piletinom. Između dva ukusna peciva, najčešće ćete staviti salatu, rajčicu, luk, krastavce, sir i umak. No, prilikom pripreme i tako jednostavnog jela kao što je burger, postoje trikovi i savjeti koji će ga učiniti vrhunskim obrokom.
Tajne pripravka savršenog burgera su sljedeće:
1. Pecivo treba biti meko i putrasto. Potrebno ga je s unutarnje strane staviti na roštilj kako bi se stvorila korica jer na taj način neće upiti sokove drugih namirnica i raskvasiti se, a i daje dodatan poseban okus. Prije nego ga stavite na roštilj, obavezno ga namažite maslacem. Pecivo nikako ne smijete grijati u mikrovalnoj jer tada postaje žilavo.
2. Koristite meso samo iz lokalnog uzgoja. Meso za savršenu pljeskavicu treba biti grubo mljeveno tako da ima okus po mesu. Što je finije i sitnije mljeveno, to se više skriva i gubi okus mesa. Svakako odaberite kvalitetne dijelove mesa koje meljete. Omjer masnijeg i čistog mesa trebao bi biti 75:25 u korist čistog mesa ili 80:20 jer sve manje ili više promijenit će okus burgera. Mljeveno meso u pljeskavici se treba jedva držati zajedno čisto da tvori oblik pljeskavice, treba biti rahlo, a ne zbijeno. U ovom slučaju veličina je ipak važna jer pljeskavica bi trebala težiti između 140 i 170 grama
3. Pljeskavicu je bitno začiniti samo sa solju i paprom, te samo vanjski dio pljeskavice. Nema ništa loše u tome da začinite pljeskavicu prije nego što ćete je ispeći na roštilju, ali ono što je čini ekstra sočnom je mala tajna. Unaprijed začinite pljeskavicu i pustite da odstoji najmanje 2 sata, a najviše 12 sati prije pečenja. Cilj je dobiti hrskavu površinu mesa, a istovremeno sačuvati sočnost i bogatstvo vrhunskog mesa.
4. Burger od 180 g peče se oko 3,5 minute sa svake strane ako želite da meso bude ružičaste boje iznutra, a ako volite jače pečeno, treba ga peći 4 do 5 minuta sa svake strane. Kada se meso okrene, na njega se stavi ploška sira koji će se rastopiti, a najbolji odabir jest cheddar. Sir stavite na pljeskavicu dok je ona još na grillu, poprskajte je sa sokovima koje je pljeskavica pustila i prekrijte poklopcem (lonca) dok para u potpunosti ne istopi sir. Meso se peče na roštilju jer će se u suprotnom zapeći izvana, a ostati sirovo iznutra, a duljim pečenjem će se isušiti.
5. Prilikom slaganja burgera, bitno je paziti da se okusi pljeskavice, povrća, umaka i peciva sljube. Prvo ide donje pecivo, umak pa luk (srebrenac jer je sladak) nasjeckan na kockice da se bolje rasporedi. Zatim dolaze kiseli krastavci, ukusna pljeskavica, rajčica i nasjeckana salata te gornje pecivo premazanom umakom. Nikad se ne stavlja cijeli list salate kako ne bi uvenuo i postao vlaknast.
Pljeskavicu nemojte peći brzo, niti prekratko, nego samo na srednje jakoj vatri. Najvažniji savjet je da treba dosta pripreme i vremena kako biste od ovog jednostavnog sendviča napravili remek-djelo, stoga je vrlo bitno da je priprema maštovita osoba.
Kao bismo bili sigurno da će vam burger pripremiti iznimno maštovite osoba, preporučujemo vam sljedeće: