OCIJENI

Parodontologija

Objavljeno: 18.5.2020. 8:44

Parodontologija je grana dentalne medicine koja se bavi liječenjem potpornih struktura zuba-parodonta.To se odnosi na kost i meka tkiva oko zuba. U zadnjih nekoliko godina ova grana doživjela je pravu eksploziju te se naglo razvila.

Kako znati da imate problema sa zubima i zubnim mesom i koji su prvi simptomi, često je pitanje pacijenata. Ne treba uvijek zub zaboliti da bi zaključili kako imate problema s njim. Pogotovo kada se radi o bolestima zubnog mesa, tzv. Parodontitisu, odnosno kako kažu “parodontozi” bol nije prisutna i bolest napreduje polagano i podmuklo.Zbog toga je važno čim primijetite određene simptome na zubima i zubnom mesu, obratiti se svom stomatologu ili specijalisti parodontologu. Danas se uz nove metode liječenja mogu postići izvanredni rezultati.Otečena gingiva, krvarenje pri četkanju,bol zubiju ili zubnog mesa,neugodan zadah ili pomicanje zuba, rani su znak da su vam desni inficirane bakterijama. Ukoliko ne poduzmete mjere protiv parodontne bolesti, infekcija se može proširiti i uništiti potporne strukture vaših zubi u čeljusti. Ukoliko se parodontna bolest ne tretira prijeti gubitak jednog ili više zuba.

Kako bi na vrijeme otkrili i prepoznali bolest zubnog mesa,navest ćemo neke oblike bolesti:

  1. Bolesti parodonta (desni, gingive), uključujući gingivitis i parodontitis, su ozbiljne infekcije koje, ako se ne liječe, mogu dovesti do gubitka zuba. Bolesti parodonta je kronična bakterijska infekcija koja zahvaća desni i kost koja podupire zub. Bolest parodonta može zahvatiti jedan ili više zubi.Ona započinje kada bakterije u zubnom plaku (ljepljivom, bezbojnom sloju koji se neprestano stvara na Vašim zubima) prouzroče upalu. Gingivitis je najblaži oblik bolesti parodonta (zubnog mesa). Uzrokuje crvenilo, oteklinu i lako krvarenje. U toj fazi obično uopće nema tegoba ili su one neznatne. Gingivitis je često uzrokovan neadekvatnom higijenom usne šupljine. Gingivitis se može liječiti stručnim liječničkim tretmanom i dobrom kućnom njegom usne šupljine.
  2. Neliječeni gingivitis može napredovati do parodontitisa. Toksini koje proizvode bakterije u plaku nadražuju desni.Dolazi do imunološkog odgovora i niza reakcija koje uzrokuju gubitak kosti i okolnih struktura. Desni se odvajaju od zuba stvarajući džepove (slobodan prostor između zuba i zubnog mesa) koji postaje inficiran. Napredovanjem bolesti džepovi se produbljuju pri čemu se oštećuje sve više tkiva i zubne kosti. Taj destruktivni proces često ima vrlo blage simptome. No, naposljetku zubi mogu postati klimavi te ih treba ukloniti.
  3. Agresivni parodontitis pojavljuje se u inače zdravih i mlađih pacijenata. Najčešće karakteristike tog tipa bolesti uključuju nagli gubitak kosti unatoč dobroj higijeni te obiteljsku sklonost.
  4. Kronični parodontitis je upala potpornog zubnog tkiva, dovodi do polaganog gubitka kosti i zahvača gotovo sve zube. To je najčešći oblik parodontitisa, a karakterizira ga stvaranje džepova i / ili povlačenje zubnog mesa. Prevladava u odraslih, ali može se pojaviti u bilo kojoj dobi. Rizični faktori su pušenje, šećerna bolest kao i neke druge  sistemske bolesti.Progradira polagano i često pacijenti dolaze tek kada primijete da se zubi klimaju, a tada najčešće nema pomoći.
  5. Nekrotizirajući gingivitis ili parodontitis je upalni oblik koju karakterizira nekroza tkiva desni, veziva parodonta (parodontni ligament) i alveolarne kosti.Te se lezije najčešće mogu vidjeti kod osoba sa sistemskim bolestima i kod imunosupresije, ali isto tako kod osoba koje su pod velikim stresom.
Rana dijagnoza nevidljivih upalnih procesa od velike je važnosti za dugoročno očuvanje zdravlja usne šupljine kao i cijelog organizma.Mogućnosti liječenja su velike i Hrvatska parodontologija prati svjetske trendove.Izbjegnite navedene bolesti i javite se već danas stručnom timu Centra za parodontologiju PerioDent koji će zasigurno riješiti Vaš problem bolesnih zubi i zubnog mesa. Uz njih ćete pobijediti strah od zubara i parodontologa.

OCIJENI