OCIJENI

Otkrivamo sve vrste bolesti desni

Objavljeno: 11.2.2021. 10:13

Bolesti desni ili parodontne bolesti nalaze se pri samom vrhu takozvanih bolesti današnjice. Čak 40% populacije boluje od nje. Parodontologija je specijalistička grana dentalne medicine koja se bavi prevencijom, dijagnostikom i terapijom parodontne bolesti te je s razlogom postala jedna od polaznih točaka svakog dentalnog zahvata. Zdravi parodont (tkivo oko zuba) je zdravi “temelj kuće“ na koju možemo graditi i neboder ukoliko za to postoji potreba.

Bolesti zubnog mesa možemo podijeliti na upalne, neupalne i kao manifestacije sistemskih bolesti.
 

Upalna bolest uzrokovana bakterijskim plakom (naslagama) izaziva imunološku reakciju i uzrokuje najprije upalu zubnog mesa (gingive) tj. gingivitis, a ukoliko se ona ne liječi, upala se širi na ostali dio tkiva oko zuba i kost te tako nastaje parodontitis.

Gingivitis je prvi znak ili početak i najblaži oblik bolesti desni. Znakovi na koje pacijent treba reagirati je krvarenje tijekom pranja zuba ili spontano krvarenje, konstantan zadah te crvenilo i blago otečena gingiva. Potrebno je naglasiti da je u ovakvoj fazi moguće u potpunosti izliječiti bolest i bez ikakvih posljedica i to jednostavnim postupcima kao što je uklanjanje plaka i kamenca i adekvatnom oralnom higijenom. Ukoliko izostane pravovremeno tretiranje ili liječenje, ovi simptomi brzo prelaze u parodontitis gdje dolazi do prodiranja upale u dublje dijelove tkiva.

Parodontitis je karakteriziran stvaranjem parodontnih džepova, odvajanjem gingive od zuba i gubitkom kosti. Znakovi koji upozoravaju su u početku gotovo neprimjetni i često zanemarivani kao što su krvarenje gingive, povlačenje zubnog mesa, promjene u položaju zuba, a u kasnijoj fazi rasklimavanje zuba i bolan i nesiguran zagriz. Bolest često zahvaća sve zube i površina upaljenog tkiva zahvaćena parodontnom bolesti odgovara površini dlana ruke.
 
                                           

Parodontitis je veliki problem javnog zdravstva zbog velike prevalencije, kao i zbog činjenice da može dovesti do gubitka zuba, a time i do invaliditeta, negativno utjecati na žvakanje i estetiku i narušavati kvalitetu života. Zato prevencija i rana dijagnostika igraju ključnu ulogu u borbi protiv bezubosti i problema u žvakanju, što posljedično rezultira sa značajnim troškovima stomatološke skrbi te negativno utječe na opće zdravlje.

Brojne sistemske bolesti i stanja mogu utjecati na tijek parodontitisa, kao što i parodontitis može djelovati na tijek sistemskih bolesti. Cesta je dvosmjerna i stavljanjem parodontne bolesti pod kontrolu možemo pozitivno utjecati na opće stanje pacijenta. Naime, bitno je istaknuti i neka stanja, odnosno bolesti koja su usko povezana s parodontitisom kao što su šećerna bolest, reumatoidni artritis, bolesti srca i krvožilnog sustava, osteoporoza, pretilost, stres i pušenje.

Ne manje važna su neupalna stanja oko prirodnih zuba tzv. mukogingivna stanja ili recesije.
 

Gingivne recesije definiraju se kao povlačenje gingive s posljedičnim narušavanjem estetike, preosjetljivošću zuba i karijesom na korijenu zuba. One su često rezultat prejakog četkanja zuba (traumatsko, agresivno četkanje s neadekvatnom zubnom četkicom), nepravilnog položaja zuba unutra čeljusti, neadekvatnih protetskih radova i ortodontskih terapija. O razvoju gingivnih recesija veliku ulogu ima i debljina i širina gingive koja je potrebna za održavanje parodontnog zdravlja, tako da tanje i nježne gingive (fenotip) su više podložne tim promjenama i treba biti pažljiviji kod nekih terapijskih odluka i zahvata.

Danas su implantati naša svakodnevica. Bolesti i stanja koja zahvaćaju zube jednako zahvaćaju i implantate. Jednom ugrađeni implantati nisu nas doživotno riješili briga, nego čisto suprotno, potpisali smo doživotno održavanje usne šupljine i implantata kod svojih izabranih liječnika dentalne medicine. Studije nam govore da na 48% postavljenih implantata kod 77% dolazi do upala sličnih gingivitisu (mukozitis), a u 20% slučajeva javlja se periimplantitis (upala i gubitak kosti kao kod parodontitisa). Povećani je rizik za razvoj periimplantitisa kod pacijenata koji u anamnezi imaju uznapredovali parodontitis, lošu kontrolu plaka te su bez redovite terapije održavanja nakon implantološke terapije.
 

Zaključno možemo reći da rana dijagnostika nevidljivih upalnih procesa od velike je važnosti za dugoročno očuvanje zdrave usne šupljine, zuba i implantata. Redoviti pregledi, savjeti, dijagnoza i liječenje kod specijalista parodontologa najbolji je način da se bolest  na vrijeme zaustavi i zaliječi, očuva parodontno zdravlje te donese ispravan i učinkovit plan održavanja lijepog i zdravog osmijeha, jer zdrave zube čine i zdrave desni.

Darija Vlašić Kaić, dr.med.dent., spec.parodontologije
Borko Cvitan, dr.med.dent.

Ako vas zanima više informacija o bolesti desni ili želite pregled desni, kontaktirajte stomatološku ordinaciju PerioDent ili posjetite PerioDent web stranicu

OCIJENI