OCIJENI

Implantati kod pacijenata s kroničnim parodontitisom

Objavljeno: 18.5.2020. 8:46

Implantati predstavljaju vrhunac u razvoju estetske stomatologije i danas su najkvalitetnije rješenje za nadomještanje izgubljenih zuba. Ali, što kada pacijent pati od kroničnog parodontitisa?

U stomatologiji se dugo ispitivala mogućnost primjene implantologije kod pacijenata sa parodontološkim problemima. Nedostatak kosti za postavljanje implantanata, kronična upala gingive i parodonta, opasnost od periimplantitisa i otežana higijena usne šupljine predstavljale su rizik u dugotrajnosti implantoloških radova. Dugogodišnja istraživanja i praćenje pacijenata pokazala su kako parodontološka upala ipak nije prepreka za implantološku terapiju, ali, pacijenti sa takvim oboljenjima moraju održavati visoku razinu oralne higijene i često posjećivati specijalista paradontologa zbog kontrolnih pregleda, kao i zbog profesionalnog čišćenja implantanta i preostalih zubi, kako bi se infekcija održala pod kontrolom.Ipak, parodontološki pacijenti koji se odluče na implantate moraju strogo pratiti protokol kontrole parodontološke upale. U komunikaciji sa specijalistom paradontologom, utvrđuju se potencijalni rizici i shodno tome, dogovara terapija. Ovaj prvi plan je ključan jer je on početna točka od koje kreće sveukupna terapija i sanacija oralnog zdravlja pacijenta. Problem predstavlja parodontološka bolest zbog koje nije sigurno hoće li moći podnijeti protetska opterećenja sve dok se prvotna parodontološka infekcija ne dovede pod kontrolu.

Prva faza je kontrola pacijentovih bolesti. U ovoj fazi specijalist paradontolog u suradnji s liječnikom opće prakse, kontrolira zdravstveno stanje pacijenta. Bolesti poput dijabetesa, krvnog tlaka, srčanih tegoba, problemi s zgrušavanjem krvi i ostala medicinska stanja mogu predstavljati rizik za implantološku terapiju, zbog čega je važno da je pacijent u što boljem zdravstvenom stanju.Nakon toga, slijedi faza koja je ključna za uspješnu implantološku terapiju. U ovoj se fazi pacijenta savjetuje kako pravilno održavati oralnu higijenu, koje paste i četkice koristiti i kako održavati zdravlje zubnog mesa. Prije svega, specijalist paradontolog provodi nekiruršku terapiju u sklopu koje mijenja sve postojeće i stare ispune, provodi liječenje korijenskih kana na upaljenim zubima i čisti subgingivalni kamenac i plak radi kontrole parodontološke infekcije.

Suvremena stomatologija donosi nam veliki broj rješenja pomoću kojih svaki pacijent može ostvariti san o lijepom i zdravom osmijehu, no, treba imati na umu kako je pacijentova odgovornost održavanje dentalnog zdravlja redovitim odlascima stomatologu i oralnom higijenom.

Neovisno o težini vašeg dentalnog problema, u Centru Periodent nudimo rješenje za vas. Tradicija duga već 7 desetljeća, stalne edukacije i srdačno osoblje, razlog su zadovoljstva velikog broja naših pacijenata. Obratite nam se s povjerenjem!

OCIJENI