OCIJENI

Maraskino

Iz mraka srednjeg vijeka i potrage alkemičara za eliksirom života rađa se prvi alkoholni biljni liker rosolj (rosolo), preteča maraschina. Dominikanci su u Zadru početkom 16. stoljeća, u svojoj apoteci i laboratoriju spravili liker od višnje maraske, a oduševljeni prijem doveo je do otvaranja niza zanatskih radionica za proizvodnju ovog likera. U to vrijeme dolazi stanoviti Calcenigo iz Bergama u Italiji i po recepturi zadarskih dominikanaca proizvodi nešto izmijenjeni, prvi maraschino. Dobar glas izvrsnog likera proširio se sve do hedonističke Venecije gdje stječe veliku popularnost. Tijekom 19. Stoljeća zadarska industrija likera bilježi veliki napredak, javljaju se novi proizvođači, a najznačajniji su Giuseppe Sabalich, Mateo Magazzini i Girolamo Luxardo. Među proizvođačima dominiraju doseljenici privučeni jeftinom radnom snagom, prihvatljivom cijenom proizvoda i dobrom zaradom, jer unatoč posebnosti dalmatinskog tla i gotovo idealnim klimatskim uvjetima vrlo kvalitetna sirovina nije bila skupa. Zadarski proizvođači pravili su i druge likere, kao cherry liqueur, pelinkovac, labbro rubino i curacao, no, najviše se radio maraschino, koji doživljava svjetsku slavu; izvozi se u gotovo sve zemlje svijeta, a posebno je tražen u Beču, Parizu, Londonu, Berlinu, Frankfurtu, Nürnbergu, Petrogradu, Napulju, Genovi, Milanu, Carigradu i u gradovima Švicarske, Francuske, Belgije, a kasnije se izvozi i u SAD, Kanadu, Južnoafričku Uniju, Australiju i druge države. U maraskinu su uživale mnoge poznate, osobito mnoge okrunjene glave, kao engleska kraljica Viktorija, ruski car Nikola i francuski kralj Luj XVIII i drugi. Spominju se isporuke Napoleonovom dvoru u Parizu i maršalu Marmontu u Ljubljanu, a navodno engleski kralj George IV šalje u Zadar kada i svoje ratne brodove Aigle i Contessa Landerdale, tada stacionirane na Krfu i Malti, po sto sanduka maraskina. Prilikom posjeta Zadru 1887. Kasniji kralj Engleske George V obilazi jednu tvornicu maraskina i nabavlja veću količinu pića. O popularnosti ovog Dalamatinskog eliksira prof. Frane Baras piše: „Prije, maraskino je bio privilegirano piće namijenjeno samo najbogatijima. Pio se na kraljevskim i carskim dvorima, pratio je vojskovođe u ratnim pohodima, admirale u pomorskim bitkama, diskretno se servirao u plemićkim i buržujskim palačama. Osobito je bio nezamjenjiv pratilac galantnih ljubavnika, veliča ga i Casanova u svojim Memoarima, navodi ga i Balsac u romanu Put u život. „Kako se maraskino izvozio u Englesku i SAD, nije čudo da se zadarski maraskino posluživao i na Titanicu, na njegovom kobnom putovanju kad je u noći između 14. I 15. Travnja 1912. udario u ledeni brijeg.“ Maraskino Perković pripravljen je po originalnoj recepturi od višnje maraske s područja Zadra, no ono što ga razlikuje od izvornog Maraschina je voćna rakija Jabukovača kao alkoholna baza kojom postižemo još puniji i osebujniji okus ovog izvrsnog likera. Miješanjem ovih destilata objedinili smo jedinstveni svijet okusa i mirisa srednje Dalmacije i kontinetalne Hrvatske. Ovaj postupak je nešto potpuno novo u povijesti spravljanja Maraschina, i to je razlog što smo ime likera uobličili u hrvatsku varijantu Maraschino-Maraskino. Okus našeg likera je bogatiji, nova tehnologija temeljena je na domaćim voćnim rakijama i predstavlja novi smjer u proizvodnji ovog likera. Uživajte u neponovljivom okusu Maraskina Perković

OCIJENI