OCIJENI

Jesenska priprema vrta za zimu i proljeće

Objavljeno: 15.10.2020. 10:23

Jesen nam donosi mirnije razdoblje u vrtlarenju i ono obično traje do veljače ili ožujka sljedeće godine. Biljke ulaze u fazu zimskog mirovanja, a neke odumiru, pa ćemo općenito imati manje posla. Stručnjaci iz PRO-TEHNA d.o.o. u nastavku donose savjete za jesensku pripremu vrta za zimu i proljeće, kako bi rad u vrtu bio što uspješniji i plodonosniji.
Zdravo tlo za zdrave biljke

Za rast i razvoj biljaka nisu dovoljni samo voda, zrak i sunce. Potrebne su i mnoge hranjive tvari u tlu.


Osnovni korak u pripremi zemljišta za zimu je uređenje vrta i čišćenje tla. U jesen voćkama, grmovima i cvijeću odrežite suhe, bolesne ili oštećene grane, a sve odumrle biljke počupajte. Bolestan biljni materijal najbolje je spaliti kako štetnici i uzročnici bolesti ne bi prezimili i u proljeće napali biljke. Zdrav materijal kompostirajte. Odrezane dijelove biljaka očistite od korova. Ako ne sadrži sjeme i korijenje kasnije ih možete iskoristiti za malčiranje ili kompostiranje.

Prekopavanje tla je potrebno ako ga ne malčirate. Veoma tvrdo tlo već u jesen trebate duboko prekopati (štihanje) zato što ga kiše i snijeg tijekom jeseni i zime dodatno nabijaju. Tvrdo tlo je neprikladno za obradu i pripremu te za sadnju nježnih biljaka. Preko zime tlo nije potrebno usitnjavati – niske temperature i zamrzavanje će ga razrahliti. U proljeće je dovoljno još jednom lagano prekopati tlo te poravnati motikom i grabljicama.

Humus je odgovoran za rahlost i plodnost tla te za obilje raznovrsnih organizama i njihovu aktivnost u tlu. Kako biste osigurali dovoljne količine humusa, redovito trebate dodavati barem djelomično razgrađeni životinjski gnoj i kompost. Za vrt su vrlo korisne i alge, kokosova vlakna, sačma od ricinusa i supstrat preostao od proizvodnje gljiva. Prema potrebama određenih biljaka, gnojiva možete posipati po čitavim gredicama ili uz pojedinačne biljke. Tlo lagano prekopajte tako da se gnojivo dobro pomiješa sa zemljom, a na kraju sve pokrijete slojem malča. Pepeo posipajte u tankom sloju, dok se kompost i stajski gnoj obično dodaju u količini 2 do 4 litre na 1 kvadratni metar. Treset je suh i rastresit materijal koji se koristi za poboljšavanje teških tla, kao i onih koja su suviše lužnata. Pepeo, pijesak i vapno su također bogati mineralima te poboljšavaju strukturu teških tla i ublažavaju mu kiselost.


 
Okopajte tlo uz biljke koje ćete ubirati u proljeće – gredice kupusnjača, luka, češnjaka, salata, odnosno biljaka koje ostavljate radi sjemena. Na mjestima gdje ste zasadili trajnice poput ruža i grmova prema potrebi kod okopavanja možete staviti i određenu količinu prirodnih gnojiva. Ako možete, preko svega stavite i sloj malča koji će spriječiti daljnje zbijanje tla. Osjetljivije biljke trebate nagrnuti slojem zemlje i malča kako biste ih zaštitili od hladnoće.

Voćnjak
Dok nema smrzavanja još uvijek možemo posaditi sadnice voćaka. Pregledajmo postojeće voćke i vinovu lozu. Možemo ih prihraniti odležanim kompostom ili stajskim gnojem (lagano ga ukopamo). Provjerimo trebamo li popraviti stupiće i žice te zaštitu. Živimo li u blizini šume mlade voćke, drveće i grmove obvezno zaštitimo protiv divljači i glodavaca koji bi ih posve mogli uništiti.

Povrtnjak
Mlado povrće poput salate, špinata, blitve, matovilca, nekih vrsta kupusnjača, od smrzavanja najsigurnije je zaštititi niskim tunelom ili paučinastom folijom. Pomoći će i malčiranje koje će ujedno spriječiti zbijanje tla. Ako je tlo već zbijeno, biljke okopamo, pa potom malčiramo. Kako bi bili spremni za proljeće, klijališta, tunele ili plastenike očistimo i dezinficiramo. U neke od njih još uvijek možemo posijati matovilac i špinat te posaditi lučice luka.

Ukrasni vrt
Jednogodišnje cvijeće trebamo ukloniti s gredica ili iz posuda. Zdrave ostatke bacamo na kompost, a istrošenu zemlju rasipamo po gredicama. Posude operemo, osušimo i spremimo. Dvogodišnje cvijeće i trajnice prije zime možemo nagrnuti i malčirati.

Neposredno prije niskih temperatura i mraza nikada ne kosimo travu. Svježe pokošena trava može pretrpjeti oštećenja, pa je uvijek u zimu bolje ući tako da je trava visoka nekoliko centimetara. Uklonimo korove i mahovinu, a travnjak možemo i prozračiti, osobito ako je tlo teško. Prema potrebi travnjak prihranimo specijalnim gnojivom. Imamo li uz travnjak drveće, grmove ili voćke, redovito grabimo otpalo lišće i iglice crnogorice jer njihovo truljenje može oštetiti travnjak. Ako je zdravo, koristimo ga za kompost ili malčiranje.

Očistimo i spremimo sav alat i pribor koji nam neće trebati do proljeća. Lijepo vrijeme možemo iskoristiti za postavljanje kućica i hranilica za ptice te hotela za insekte.

Ako vas zanima više informacija o održavanju i uređenju vrta, posjetite PRO-TEHNA d.o.o. web stranicu na linku, a ujedno možete pronaći i materijale i opremu koja vam je potrebna za uspješno održavanje vrta.

Foto: Freepik

OCIJENI