OCIJENI

Berba i prerada grožđa

Objavljeno: 16.12.2022. 15:21

Vrijeme kada će biti berba u prvom redu ovisi od zrelosti grožđa, a zrelost od sorte i klime. Na zrelost grožđa utječu i načini rezidbe, gnojenje, navodnjavanje itd.

Da bismo osigurali osnovne uvjete za dobivanje dobrog i zdravog vina, treba pripremiti:

  • tehnološki zrelo i zdravo grožđe
  • odgovarajuću prostoriju
  • čisto posuđe i pribor
  • pravilno vrenje mošta

Berba grožđa
Najbolje je brati po suhu i toplu vremenu jer se time dobiva kvalitetniji mošt, pospješuje početak vrenja a i sama je berba lakša i ugodnija.

Prerada u mošt ​
Muljanje-runjenje je početna faza prerade koja se danas obavlja motornim ili ručnim muljačama dok se nekad grožđe gazilo nogama. Muljanjem se grožđe gnječi, a preporuča se muljača koja odvaja peteljku, zbog toga što peteljka sadrži tanine koji vinu daju trpak i gorak okus.

Sumporenje mošta​
U mošt koji smo dobili prešanjem (i ocjeđivanjem) dodamo odmah kalijev metabisulfit (vinobran) ili sumporastu kiselinu prema uputama proizvođača.​

 Priprema selekcioniranog vinskog kvasca
Dan prije berbe za svakih predvidivih 100 l mošta koji će u bačvi biti podvrgnuti vrenju (fermantaciji), potrebno je izdvojiti po 1-1,5 l mošta. Tu količinu ne sumporenog mošta potrebnu je prokuhati oko 10 minuta, kako bi izvršili potpunu sterilizaciju (uništavanje kompletne mikroflore u moštu). Nakon prokuhavanja u ohlađeni mošt na 18-20°C i dodamo pripremljene kvasce.​

VRENJE
U tijeku vrenja treba voditi računa o temperaturi podruma ili prostorije u kojoj vrije mošt. Potrebna temperatura je od 18 - 22°C. Temperature ispod i iznad ovih vrijednosti nisu povoljne za kvasce, pa veća odstupanja mogu uzrokovati i prestanak vrenja.​

    Pri vrenju razlikujemo tri glavne faze: početno, glavno (burno) i završno (tiho), a vrenjem se mijenja i temperatura mošta. Krajnja je granica 30°C, jer pri visokim temperaturama vrenje teče jako burno pa ugljični dioksid naglo izlazi i za sobom povlači dio finih mirisavih tvari i alkohol, što može loše utjecati na kvalitetu budućeg vina.

ZIMNICA
Marmelade, džemovi, pekmezi, kompoti, turšija, ajvar, samo su neke od omiljenijih vrsta zimnica čiji nas okusi podsjećaju na djetinjstvo.
Za više informacija posjetite našu web stranicu.

OCIJENI