Pro-tehna
Maksimirska 64, 10000, Zagreb
Prijatelj Vašeg vrta
Prijatelj Vašeg vrta
Objavljeno: 16.12.2022. 15:21
Vrijeme kada će biti berba u prvom redu ovisi od zrelosti grožđa, a zrelost od sorte i klime. Na zrelost grožđa utječu i načini rezidbe, gnojenje, navodnjavanje itd.
Da bismo osigurali osnovne uvjete za dobivanje dobrog i zdravog vina, treba pripremiti:
Berba grožđa
Najbolje je brati po suhu i toplu vremenu jer se time dobiva kvalitetniji mošt, pospješuje početak vrenja a i sama je berba lakša i ugodnija.
Prerada u mošt
Muljanje-runjenje je početna faza prerade koja se danas obavlja motornim ili ručnim muljačama dok se nekad grožđe gazilo nogama. Muljanjem se grožđe gnječi, a preporuča se muljača koja odvaja peteljku, zbog toga što peteljka sadrži tanine koji vinu daju trpak i gorak okus.
Sumporenje mošta
U mošt koji smo dobili prešanjem (i ocjeđivanjem) dodamo odmah kalijev metabisulfit (vinobran) ili sumporastu kiselinu prema uputama proizvođača.
Priprema selekcioniranog vinskog kvasca
Dan prije berbe za svakih predvidivih 100 l mošta koji će u bačvi biti podvrgnuti vrenju (fermantaciji), potrebno je izdvojiti po 1-1,5 l mošta. Tu količinu ne sumporenog mošta potrebnu je prokuhati oko 10 minuta, kako bi izvršili potpunu sterilizaciju (uništavanje kompletne mikroflore u moštu). Nakon prokuhavanja u ohlađeni mošt na 18-20°C i dodamo pripremljene kvasce.
VRENJE
U tijeku vrenja treba voditi računa o temperaturi podruma ili prostorije u kojoj vrije mošt. Potrebna temperatura je od 18 - 22°C. Temperature ispod i iznad ovih vrijednosti nisu povoljne za kvasce, pa veća odstupanja mogu uzrokovati i prestanak vrenja.