OCIJENI

Uklanjanje ateroma i lipoma

Objavljeno: 18.5.2021. 15:13

Čista i mekana koža san je svake osobe. Dok se pravilnom njegom kože može postići sjajan rezultat, željeni izgled mogu narušiti izrasline koje se ne mogu spriječiti njegom. Neke od takvih promjena na koži su ateromi i lipomi. Riječ je o promjenama na koži koje se javljaju na gotovo svim dijelovima tijela osim na tabanima i dlanovima, a iako ponekad podsjećaju na akne, istiskanje nikako nije preporučeno.

Ateromi (lojne ciste)

Aterom je benigna izraslina u području kože i potkožnog tkiva koja nastaje zbog pojačanog lučenja i začepljenja izvodnog kanala žlijezde lojnice. S obzirom na to da se ne može drenirati, loj koji je gustog bjelkastog sadržaja nakuplja se unutar žlijezde i stvara se cista oko koje se formira kapsula. Ako nisu upaljeni, ateromi su bezbolni čvorići veličine od 5 mm do nekoliko cm, a tijekom vremena se povećavaju. Na dodir su mekane ili tvrde konzistencije, oštro ograničeni od okoline, žućkaste boje ili boje kože. Nastanak ove lojne ciste nije moguće spriječiti jer ne postoje preventivne mjere.

Lipomi (benigni čvorići)

Lipomi su dobroćudne izraslinebenigni tumori, odnosno nakupine masnog tkiva. Radi se o najčešćim tumorima mekih tkiva, a nalaze se u oko 1 % populacije. Najčešći su u odraslih osoba, a mogu se razviti i kod djece.

Lipomi mogu nastati u površnom, odnosno potkožnom dijelu masnog tkiva ili pak mogu biti smješteni u dubokom masnom tkivu.
Za razliku od ateroma, nemaju čvrstu formiranu kapsulu koja ih oštro odvaja od okolnog tkiva. Mogu biti pravilnog (okruglog ili ovalnog) ili nepravilnog oblika te ponekad mogu imati tanku ovojnicu koja predstavlja granicu tumora i normalnog okolnog masnog tkiva.

Veličina lipoma može biti različita, no rijetko veličinom prelaze 2 cm. Oni promjera manjeg od 5 cm su najčešće smješteni površno, a u dubljim slojevima se obično nalaze lipomi veći od 5 cm.

Lipomi su, za razliku od ateroma, najčešće asimptomatski, ali ako narastu veći od 3 cm (do 15 i više cm) mogu početi stvarati probleme. Ti problemi mogu biti estetske, kao i funkcionalne prirode zbog pritiska na okolne strukture. Osim toga, ako traju dulji niz godina, lipomi mogu prerasti u svoju zloćudnu varijantu – liposarkom. Upravo zato se uklanjanje lipoma preporučuje kako iz estetskih, tako i iz zdravstvenih i preventivnih razloga.

Tijek operativnog zahvata

Uklanjanje ateroma, kao i uklanjanje lipoma, vrši se kirurški.

Naime, jedino uspješno liječenje ateroma jest operacija ateroma, odnosno kirurška ekscizija. U lokalnoj anesteziji aterom se u cijelosti odstranjuje (lojna cista sa svim sadržajem i kapsulom).

Uklanjane lipoma se isto tako vrši pod lokalnom anestezijom, kirurškom ekscizijom, odnosno izrezivanjem cijelog sadržaja ovih masnih nakupina.
Važno je napomenuti da se za vrijeme akutne upale aterom ne smije istiskivati jer se time može samo pogoršati upala. Kada nastane upala, oni se čak niti kirurški ne uklanjaju odmah već se incizijom drenira samo sadržaj ateroma. Potom se provodi antibiotska terapija, a ukloniti se mogu tek nakon što se upala sanira.

Može doći i do spontane rupture ciste i pražnjenja gnojnog sadržaja, međutim aterom će se u narednom periodu najvjerojatnije formirati na istom mjestu.
Nakon upale, kirurško liječenje je često kompliciranije te zahtijeva širi rez jer se odstranjuje i okolno masno tkivo i koža. Tada, prema tome, ostaje i veći ožiljak, zbog čega se preporučuje da se ateromi preventivno uklone prije nego što dođe do upale.

Priprema za zahvat

Za uklanjanje lipoma i ateroma nije potrebna posebna priprema. Ako uzimate neke od lijekova iz skupine antikoagulansa, potrebno je te lijekove prestati trošiti nekoliko dana prije zahvata.

Oporavak

Oporavak nakon operacije ateroma, kao i nakon operacije lipoma je brz te nema potrebe za postoperativnom primjenom antibiotika niti analgetika. Pacijent se isti dan vraća svakodnevnim aktivnostima te nije potrebna nikakva posebna postoperativna njega.

Nakon uklanjanja ateroma konci se odstranjuju unutar 7-14 dana, a u slučaju lipoma unutar 8-14 dana. Osim toga, kod velikih lipoma ponekad je potrebno staviti aktivnu sukciju (dren) koja se odstranjuje unutar 24-48 sati.

Nakon operacijskog zahvata uglavnom ne ostaju ožiljci.

Ako je izgled ili zdravlje vaše kože ugroženo ateromima ili lipomima, s povjerenjem se obratite poliklinici za dijagnostiku i liječenje koja obuhvaća široki spektar zdravstvenih djelatnosti i koja okuplja tim vrhunskih medicinskih stručnjaka te omogućuje brzo i kvalitetno rješavanje Vaših zdravstvenih problema - Poliklinici Kvaternik!

Apsolutna posvećenost potrebama pacijenata te prije svega stručnost i dugogodišnje iskustvo naših liječnika, ključ su poslovanja Poliklinike Kvaternik. Misija nam je najsuvremenijim metodama dijagnostike i liječenja pružiti najbolju uslugu našim pacijentima.

OCIJENI