OCIJENI

Zašto volimo pjeskarenje zubi i ultrazvučno čišćenje kamenca na zubima?

Objavljeno: 16.7.2020. 11:47

Pjeskarenje zubi i čišćenje zubnog kamenca su zahvati koji se najčešće rade jedan za drugim kako bi se postigao što bolji rezultat. Ovdje ćete saznati što je to pjeskarenje zubi, kako se ono izvodi, koliko kamenac može biti štetan za naše zube te zašto biste trebali razmisliti o ovim rješenjima koji će Vaše zube učiniti ljepšima i zdravijima.

Kako i zašto se čisti zubni kamenac?

Zubni kamenac su naslage na zubnim površinama kojih se ne uspijevamo posve riješiti četkanjem zubi. Kamenac se stvara kada se sa zuba ne odstrani nakupljeni plak, a potrebno mu je tek sedam dana za formiranje. Ukoliko se ne riješi na vrijeme, kamenac može dovesti do razvoja parodontne bolesti. Zubni kamenac ubrzava nastanak karijesa što može dovesti i do upale zubnog mesa. Upravo zato je od iznimne važnosti profesionalno odstraniti kamenac kada se pokaže potreba za time. Čišćenjem kamenca možete poboljšati svoj zadah i održati zdrav izgled zuba i oralno zdravlje.
Kamenac se odstranjuje ultrazvučnim instrumentima uz koje nećete osjetiti ništa, a brige oko oštećenja zuba nema. Nakon čišćenja, slijedi interdentalno čišćenje kamenca poliranim trakicama, kao i poliranje zubnih površina. Ovaj zahvat se može odraditi u jednom tretmanu koji traje nešto više od pola sata, ovisno o količini skidanja naslaga.

Što je to pjeskarenje zubi? 

Pjeskarenje zubi je bezbolna metoda čišćenja zubnih površina čime se efikasno odstranjuju žute i tamne mrlje na zubima. Mrlje su posljedica od konzumiranja određene hrane i pića, poput kave, čajeva ili konzumacije cigareta. Zubi su nakon ovog postupka sjajni i ispolirani, a moguće je i manje nakupljanje plaka u budućnosti.

Kako izgleda postupak pjeskarenja zubi? 

Postupak pjeskarenja zubi je potpuno bezbolan, a traje svega 15 do 30 minuta. Ne ugrožava zube s obzirom da ne oštećuje površinu zuba te je tek jedan posjet zubaru dovoljan za odrađivanje ovog zahvata. Pjeskarenje zubi se radi prije izbjeljivanja zubi, ali poslije ultrazvučnog čišćenja kamenca zubi. Za pjeskarenje se koristi prah koji se sastoji od natrijeva bikarbonata, a funkcionira na način da se zrnca zajedno s visokotlačnim mlazom vode apliciraju kroz aparat za pjeskarenje.
Jedinstven pristup, individualno savjetovanje i posvećenost pacijentima možete naći u Ordinaciji dentalne medicine dr. Sanje Marin Čajo. Stručni i ljubazni doktori će Vam objasniti sve što vas zanima oko postupka ultrazvučnog čišćenja kamenca na zubima ili pjeskarenja zubi. Posjetite ih na splitskoj adresi Ljudevita Posavskog 8 i uvjerite se sami.

OCIJENI