OCIJENI

Kako najlakše položiti vozački ispit?

Objavljeno: 1.9.2020. 9:18

Iako su svi ispiti u životu važni, vozački ispit je jedan od posebnijih i svakako isplativijih. Uspješnim polaganjem vozačkog ispita dobivate ulaznicu za slobodu - možete ići na različite lokacije i ne morate ovisiti o drugim vrstama prijevoza i prijevoznika. Upravo je zato, ali i zbog financijske sigurnosti i samopouzdanja, vozački ispit jedan od stresnijih ispita.

Vozački ispit čini cjelinu koja se sastoji od:

  1. Prometnih propisa i sigurnosnih pravila (PPSP)
  2. Pružanja prve pomoći osobama ozlijeđenim u prometnoj nesreći (PPP)
  3. Upravljanja vozilom (UV).

 
Prometni propisi i sigurnosna pravila (PPSP)
Ispit za prometne propise i sigurnosna pravila pismeni je ispit koji se polaže na računalu ili na tiskanom obrascu. Budući da je prepisivanje i na ovom ispitu nedopustivo, dobro se pripremite uz dobivene materijale, bilješke s predavanja, a za nejasnoće se uvijek možete konzultirati s instruktorom predavačem. Ne zaboravite, nećete proći ispit ako pogrešno odgovorite na pitanje o propuštanju vozila na raskrižju. Stoga kod učenja posebno obratite pozornost na ovu cjelinu.

Pružanje prve pomoći osobama ozlijeđenim u prometnoj nesreći (PPP)
Vozački ispit za pružanje prve pomoći polaže se pred ovlaštenim ispitivačem Hrvatskog autokluba. Budući da se ispit izvodi praktično, provjerite sve što vam nije jasno s vašim predavačem, kako biste što ispravnije i uspješnije mogli pružiti prvu pomoć

Upravljanje vozilom (UV)
Ovaj dio vozačkog ispita često je najstresniji. Ovo je zadnji korak, jako ste blizu vozačkoj dozvoli, no ipak je velik put pred vama. Za kategorije AM, A1, A2, A, B, BE vrijeme provedeno u vožnji ne smije biti kraće od 30 minuta niti duže od 45 minuta. Donosimo nekoliko savjeta kako bi vam bilo lakše položiti ispit iz upravljanja vozilom:

  • Fokusirajte se, duboko dišite i ne dopustite da vas anksioznost preuzme. Sama činjenica da ste izašli na vozački ispit, znači da ste spremni i da ste prošli potrebne sate vožnje. Nemojte sumnjati u sebe.
  • S manjkom nervoze, bit ćete koncentriraniji na događanja u prometu i moći ćete pravovremeno reagirati. Promet zna biti vrlo užurban i pun nervoznih vozača, no ne dajte se smesti, smireno pratite što se dešava oko vas.
  • Prisjetite se što ste sve naučili i ne činite brzoplete poteze, sada nije vrijeme za to.
  • U slučaju da niste sigurni u svoju vještinu vožnje, uplatite si dodatne sate za vježbu. Bit ćete puno sigurniji u sebe nego da ne prođete ispit pa morate prolaziti sve ponovo.
  • Vrlo je važno i da imate kvalitetnog instruktora koji vam može uspješno prenijeti znanje i uz kojeg ćete se osjećati samopouzdano i sigurno. Primjerice, Autoškola Sprint sa sjedištem u Splitu može se pohvaliti pristupačnim instruktorima s vrhunskim znanjem i dugogodišnjim iskustvom. Uspješno poslovanje ove autoškole već više od 30 godina potvrđuje kvalitetu njihova rada. Ne dopustite da drugi koče vaš uspjeh, kontaktirajte autoškolu s dobrim preporukama i kvalitetnim poslovanjem.

OCIJENI