OCIJENI

Zašto je važna redovna promjena ulja na vozilu

Objavljeno: 23.6.2021. 16:38

Baš kao i u ljudskom organizmu, i u automobilu svi dijelovi moraju biti ispravni kako bi vozilo ispravno funkcioniralo. Motorno ulje osnovna je eksploatacijska tekućina koja osigurava ispravan rad motora automobila, ali i njegovu trajnost.

Motorno ulje u motorima se širi uz pomoć protočnog sustava podmazivanja pod određenim pritiskom, a prenosi se pomoću tlačne pumpe dok do kartera ulja pristiže povratnom pumpom. Uljnim kanalima ulje se kreće do turbopunjača, a funkciju izvršava u mehanizmima varijabilnih sustava razvodnog ventila.
 

Glavna zadaća motornog ulja je podmazivanje metalnih elemenata i smanjenje njihovog trenja, preuzimanje topline s elemenata motora koji ne mogu dati prekomjernu toplinu rashladnoj tekućini, uklanjanje nečistoće iz ulja, brtvljenje klipnih prstenova i cilindara, antikorozivna zaštita vanjskih, metalnih elemenata i komponenti motora te isključivanje rada motora u svrhu smanjenja trenja i pokrivanja aktivnih, ali i neaktivnih dijelova uljnim filmom.

Korištenjem, ulje se troši pod utjecajem mehaničkih onečišćenja, starenjem kada ulje podliježe procesu oksidacije i kiseljenja, zbog stvaranja uljnog taloga pod utjecajem kondenzacije vodene pare i otpuštanja smole, ali i zbog gubitka antikorozivnih svojstava nakon nekog vremena.
 

Zamjena ulja preporučuje se svakih 10 000 kilometara ili svakih godinu dana, a kod starijih automobila i češće.

Ako je vašem automobilu potrebna izmjena ulja, u tvrtki Autiospuh to je brzi servis koji se ne naplaćuje, ako ulje kupujete kod njih.

Tvrtka Autoispuh osnovana je 1989. godine kao servis auspuha i od tada uspješno pruža usluge održavanja motornih vozila. Specijalnost tvrtke od samog početka je održavanje ispušnih sustava automobila, dostavnih vozila, kamiona i motocikala.

Tijekom godina opseg djelatnosti se proširio da bi danas u modernom servisnom centru bile dostupne i usluge izmjene ulja, filtera ulja i zraka, diskova, pločica, ugradnja euro kuka, izmjena auto guma, punjenje auto klima, auto osiguranje, prodaja razne auto kozmetike i auto opreme, te veleprodaja raznih proizvoda vezanih uz motorna vozila.

Smjernice njihova daljnjeg razvoja ostaju i dalje iste - zadovoljstvo naših kupaca obavljenim servisima i kupljenom robom!

Foto: Freepik

OCIJENI