Gostionica Palfi
Zagrebačka cesta 225, 10 000 Zagreb
Ugodno mjesto za sve prigode
Ugodno mjesto za sve prigode
Objavljeno: 11.5.2023. 12:40
Ah, peka! Jedan od najstarijih i najukusnijih obreda hrvatske kulinarske tradicije, ovo je jelo koje oduševljava generacije gurmana i obitelji diljem zemlje. Peka ili "ispod čripnje" kako se često naziva, najpoznatija je po sporom kuhanju mesa i povrća ispod peke, što rezultira sočnim i ukusnim jelima koja plijene pažnju svih oko stola. U ovom toplom i mirisnom članku donosimo vam vodič za najbolju pripremu mesa ispod peke, kako biste mogli uživati u ovoj izvanrednoj kulinarskoj poslastici u udobnosti vlastitog doma.
Prvi korak u pripremi peke je odabir mesa. Najčešće se koristi janjetina, teletina, svinjetina ili piletina, ali možete koristiti i divljač, ribu ili čak rakove. Važno je odabrati meso dobre kvalitete, a idealno bi bilo nabaviti ga od lokalnih uzgajivača ili mesara.
Da biste postigli bogate i slojevite okuse, važno je pripremiti marinadu za meso. Pomiješajte maslinovo ulje, češnjak, sol, papar, ružmarin, timijan, lovorov list i ostale začine po želji. Premažite meso marinadom i ostavite ga da odstoji nekoliko sati ili preko noći. To će osigurati da meso upije sve divne arome i postane još ukusnije.
Povrće je nezaobilazan dio peke. Tipično se koriste krumpiri, luk, mrkva, paprika, tikvice i patlidžani. Operite i narežite povrće na krupnije komade kako bi zadržalo teksturu i oblik tijekom kuhanja.
Peka zahtijeva poseban metalni poklopac, koji se naziva "čripnja" ili "sach". Ako nemate peku, možete je nabaviti u trgovinama koje prodaju vrtnu opremu i opremu za roštilj. Peka se najčešće priprema na otvorenom, na žeravici, ali može se prilagoditi i za pećnicu.
U velikoj, dubokoj tavi ili loncu, rasporedite povrće po dnu. Posolite i popaprite ga, a zatim stavite meso preko povrća. Prelijte preostalom marinadom i dodajte malo vode ili bijelog vina.
Stavite peku na žeravicu ili u pećnicu prethodno zagrijanu na 200°C (392°F). Ako koristite žeravicu, pokrijte poklopac peke slojem žeravice ili ugljena kako bi se toplina ravnomjerno rasporedila. Peka se peče između 2 i 3 sata, ovisno o vrsti mesa i veličini komada. Važno je povremeno provjeravati meso i povrće te po potrebi dodavati malo vode ili vina kako se ne bi presušilo.
Kada je meso mekano i sočno, a povrće kuhano i zlatno-smeđe boje, peka je spremna za serviranje. Pažljivo uklonite poklopac kako biste izbjegli opekline od pare. Poslužite peku izravno iz posude u kojoj se pekla, stavljajući porcije mesa na tanjure zajedno s povrćem.
Peka nije samo jelo, već i društveni događaj koji okuplja obitelj i prijatelje. Uz pravu atmosferu, dobro društvo i ukusnu peku, toplina i ljubav prema tradicionalnoj hrvatskoj kuhinji prenijet će se s generacije na generaciju. Uživajte u ovom divnom jelu, podijelite priče i smijeh sa svojim najmilijima te stvorite uspomene koje će trajati cijeli život.
Sada kada smo vam odali tajnu i vi ste u
potražnji za dobrom pekom, navratite u Gostionicu Palfi! S godinama iskustva u pripremi mesa pod pekom i ugodnom atmosferom koja
će impresionirati sve vaše prijatelje i vašoj obitelji dati dojam kao da ste
kod kuće! Rezervirajte svoj stol već danas i oduševite svoje nepce!