OCIJENI

Zašto je važna pravilna prehrana za zdravlje zubi i desni

Objavljeno: 2.10.2024. 12:17

Pravilna prehrana igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja zubi i desni. Hrana koju konzumiramo ne utječe samo na cjelokupno zdravlje, već i na oralno zdravlje, uključujući prevenciju karijesa, upala desni i drugih bolesti usne šupljine. Stomatološka ordinacija dr. stom. Sanja Konjević-Jelenčić iz Zagreba ističe važnost balansirane prehrane bogate hranjivim tvarima koje jačaju zube i desni te pomažu u očuvanju zdravog osmijeha.

Hrana bogata kalcijem ključna je za jačanje zubi. Kalcij je neophodan mineral za izgradnju i održavanje čvrstoće zubi. Mliječni proizvodi poput mlijeka, sira i jogurta, kao i bademi, brokula i zelena lisnata povrća, izvrsni su izvori kalcija. Kalcij pomaže u remineralizaciji zubne cakline, štiteći zube od karijesa i drugih oštećenja.

Vitamin D neophodan je za apsorpciju kalcija u organizmu. Ovaj vitamin pomaže tijelu da iskoristi kalcij iz hrane te potiče rast i održavanje zdravih zubi i kostiju. Vitamin D najčešće dobivamo iz izlaganja suncu, no može se naći i u hrani poput masne ribe, jaja i obogaćenih mliječnih proizvoda. Stomatološka ordinacija dr. stom. Sanja Konjević-Jelenčić preporučuje da pazite na unos vitamina D kako bi vaši zubi mogli iskoristiti sve prednosti kalcija.

Hrana bogata vitaminom C igra ključnu ulogu u zdravlju desni. Vitamin C je važan za održavanje vezivnog tkiva desni i sprječava upale te krvarenje desni. Agrumi, paprika, jagode, brokula i kivi odlični su izvori ovog vitamina. Nedostatak vitamina C može dovesti do problema s desnima, poput gingivitisa ili parodontitisa, što može ugroziti zdravlje vaših zubi.

Ograničite unos šećera i kiselih namirnica kako biste zaštitili zubnu caklinu. Šećer potiče rast bakterija u ustima koje proizvode kiseline, a te kiseline napadaju zubnu caklinu, uzrokujući karijes. Kisele namirnice, poput gaziranih pića i agruma, također mogu nagristi caklinu i uzrokovati eroziju zuba. Stomatološka ordinacija dr. stom. Sanja Konjević-Jelenčić savjetuje da nakon konzumacije šećerne ili kisele hrane isperete usta vodom kako biste smanjili učinak kiseline na zube.

Hrskava hrana bogata vlaknima, poput voća i povrća, potiče proizvodnju sline. Jabuke, mrkve, celer i druge slične namirnice ne samo da pomažu u čišćenju zubi tijekom žvakanja, već stimuliraju proizvodnju sline koja neutralizira kiseline i ispire ostatke hrane. Slina je prirodni zaštitnik vaših zubi, jer pomaže u održavanju ravnoteže pH u ustima i remineralizaciji cakline.

Zaključno, pravilna prehrana neizostavan je dio održavanja zdravlja zubi i desni. Unos dovoljne količine kalcija, vitamina D i C, uz smanjenje konzumacije šećera i kiselih namirnica, osigurat će jačanje zubne cakline i zdravlje desni. Redoviti unos hrskavih namirnica i održavanje hidratacije također su važni faktori u očuvanju oralnog zdravlja. Stomatološka ordinacija dr. stom. Sanja Konjević-Jelenčić iz Zagreba savjetuje da uz pravilnu prehranu redovito posjećujete stomatologa kako biste na vrijeme spriječili moguće probleme s oralnim zdravljem.


OCIJENI