OCIJENI

Olovne cijevi i korozija

Objavljeno: 29.3.2021. 14:40

Jedan od najčešće pronađenih teških metala u pitkoj vodi je olovo. U vodovodima mnogih starijih kuća i gradova voda još uvijek teče kroz stare olovne cijevi, stoga na čudi da je glavni uzrok prisustva olova u vodi upravo korozija cijevi vodovodnog sustava.

Domovi izgrađeni prije 1986. imaju veću vjerojatnost da imaju olovne cijevi u kojima se protjecanjem vode može isprati značajna količina olova u vodu iz slavine, posebno vruće vode. Iako su bakrene cijevi zamijenile olovne u većini stambenih vodovoda, i dalje postoji značajan broj objekata s olovnim cijevima.
Što je duže voda u dodiru s olovnom cijevi to više tog toksičnog metala upija. Voda koja protječe polako rastvara materijal cijevi s kojim dolazi u dodir. Isto se događa i zbog brojnih oštećenih, propuštajućih cjevovoda ili, jednostavno, zbog korozije na zastarjeloj hidrauličkoj opremi.
 

Na količinu olova koji kontaminira pitku vodu utječe nekoliko čimbenika poput: korozivnosti vode, količina olova s ​​kojim se kontaktira i količine istrošenosti cijevi te duljina vremena zadržavanja vode u cijevima. Korozivnost vode moguće je odrediti karakteristikama poput niskog pH (kiselosti), otopljenog kisika i niskog sadržaja minerala.

Prisutnost velike količine olova u vodi može imati ozbiljne posljedice po zdravlje ljudi. Kod odraslih osoba, olovo može izazvati glavobolju, gubitak pamćenja, poremećaja raspoloženja, umor, bol u trbuhu ili trnce u rukama i nogama te oštetiti reproduktivni sustav. Kod žena, olovo može prouzročiti spontani pobačaj, prerano rođenje ili oštećenje ploda. U velikim koncentracijama, olovo može izazvati oštećenja bubrega i poremetiti živčani sustav, te u ekstremnim količinama čak dovesti i do smrti.
 

Mala djeca i dojenčad su najranjiviji jer kod njih olovo i u malim količinama može izazvati oštećenje mozga i teškoće pri učenju, jednako kao i poteškoće u tjelesnom razvoju.

Ako utvrdite prisutnost olova u vodi, najbolje je izbjegavati takvu vodu za piće i kuhanje, već koristiti flaširanu vodu ili sustav za filtriranje sposoban za uklanjanje olova iz vode. Međutim, takvi sustavi za filtriranje vrlo su skupi i ne predstavljaju trajno rješenje.

Budući da onečišćenje pitke vode olovom često proizlazi iz korozije vodovodnih cijevi koji se nalaze u kućama ili stanovima, najbolje dugoročno rješenje je upravo zamjena takvih cijevi.

Kako biste bili sigurni u kvalitetu ugradnje cijevi najbolje je angažirati stručnjake poput onih u vodoinstalaciji Stričak koji svakom klijentu pristupaju tako da prvo izrade plan radova prema kojima će odraditi projekt. Tim vodoinstalacija Stričak garantira vam dugovječnost i sigurnost zbog kvalitete materijala koje koriste, ali i zbog dugogodišnjeg iskustva. Obratite se profesionalnom timu vodoinstalacija Stričak za sve usluge instalacije vode i grijanja, nabavu i montiranje sanitarija, keramike i armature renomiranih dobavljača te ugradnju solarnih panela, ali i za sve ostale poslove održavanja objekata ili uređivanja i renoviranja.

Foto: Freepik

OCIJENI