OCIJENI

Osposobljavanje za pružanje prve pomoći na radu

Objavljeno: 14.6.2021. 15:58

Nesreće se događaju u vlastitom domu, ali i izvan njega. Bilo da je riječ o slabosti i mučnini koja preuzme osobu ili pak o prometnoj nesreći, poznavanje prve pomoći nužno je kako bi se bilo kome pomoglo na najosnovniji način - do dolaska u ruke stručnjaka.

I dok u privatno vrijeme posljedice naše nesreće više ovise o tome u kojoj se okolini nalazimo, u poslovnom okruženju nema mjesta za one koji ne poznaju osnove prve pomoći.

Radnici velikih ili malih tvrtki, onih s velikim pogonima i strojevima, ali i onih u kojima se radi u uredu - svi moraju poznavati proces pružanja prve pomoći ozlijeđenoj, odnosno osobi kojoj je to u tom trenutku potrebno - bilo da je riječ o kolegi s posla, poslovnom suradniku ili klijentu.
 

Prva pomoć zapravo je skup postupaka kojima se ozlijeđenoj ili iznenada oboljeloj osobi pomaže na mjestu nesreće do dolaska hitne pomoći. Na taj se način otklanja neposredna opasnost po život, umanjuje se bol žrtve te joj se pruža osjećaj sigurnosti.

Poznavanje postupaka pružanja prve pomoći spašava živote unesrećenih, stoga je iznimno važno kako u svakodnevnom životu, tako i na poslu znati reagirati u određenoj situaciji.

Zakon o zaštiti na radu, štoviše, nalaže obavezu osposobljavanja radnika za pružanje prve pomoći putem tečajeva za to zaduženih institucija. Prema Zakonu o zaštiti na radu, poslodavac je dužan osigurati pružanje prve pomoći zaposlenicima od situacije kada dođe do ozlijede na radu ili iznenadne bolesti pa do upućivanja unesrećenog radnika/suradnika/klijenta na liječenje u zdravstvenu ustanovu. Osim što je poslodavac dužan organizirati osposobljavanje, dužan je osigurati i polaganje prve pomoći radnicima. U sklopu toga, radnicima je potrebno osigurati svu nužnu opremu.
 

Svako radno mjesto na kojem istovremeno radi do 20 zaposlenika, najmanje jedan od njih dužan je proći osposobljavanje radnika za pružanje prve pomoći te položiti ispit pružanja prve pomoći za radnike. Sukladno tome, na radnom mjestu s dodatnih 50 zaposlenika, po jedan zaposlenik više mora proći osposobljavanje za pružanje prve pomoći radnicima.

Postoji li više radnih prostora s manjim brojem zaposlenika, ovo se pravilo prilagođava potrebama određenoj situaciji, sukladno elaboratu o procjeni rizika.

Kao i pri polaganju prve pomoći i nakon što radnici polože ispit, mora im se omogućiti sva potrebna oprema.

Svakom poslodavcu koji na propisani način ne organizira ili ne osigura pružanje prve pomoći i medicinske pomoći, prijeti kazna od 10 000 do 20 000 kuna za prekršaj.

Nakon završenog tečaja prve pomoći za radnike, radnik dobiva uvjerenje o osposobljenosti radnika za pružanje prve pomoći na radu.

Svoje ste radnike dužni osposobiti, a to možete učiniti u Ustanovi za zdravstvenu skrb P.P. u Splitu zahvaljujući čijim su uslugama nebrojeni radnici sigurni na svakom radnom mjestu!

Foto: Freepik

OCIJENI