OCIJENI

Ljuskice za zube, zubne krunice ili implantati? Otkrivamo Vam razlike

Objavljeno: 3.2.2021. 13:47

Suvremena dentalna medicina omogućuje širok spektar usluga i rješenja za brojna stanja i probleme vaših zuba, stoga zasigurno postoji idealno rješenje i za vašu situaciju. Ljuskice za zube, zubne krunice i implantati spadaju u najčešća rješenja za tretiranje brojnih stanja. Iz tih smo razloga odlučili predstaviti Vam najbitnije informacije o svakoj od ovih metoda.

Ljuskice za zube

Ljuskice za zube spadaju u minimalno invazivne zahvate te ujedno u najefikasnije rješenje brojnih estetskih nedostataka. U većini slučajeva, ljuskice za zube izrađuju se od potpuno bezmetalne keramike. Uglavnom se primjenjuju kako bi se ispravile estetske nesavršenosti i ortodontske anomalije zubi, a samim time poboljšao estetski izgled prednjih zuba, odnosno zubne fronte.
 

 

Da bi se ugradile zubne ljuskice potrebno je minimalno brušenje prednje površine zuba (do 0,6 mm), kako bi se jednako zagladila površina zuba, a samim time i omogućio ujednačen izgled ljuskica te postigla simetrija. Nakon brušenja, slijedi uzimanje otisaka i kreiranje u zubotehničkom laboratoriju, a potom se ljuskice trajno lijepe i cementiraju na površinu izbrušenog zuba.

Ljuskice predstavljaju idealno rješenje za popunjavanje praznina među zubima, tretiranje istrošenih ili neravnih zuba, a idealne su i u slučajevima kada zubi promijene boju. Ova metoda vrlo je brza i jednostavna te također – bezbolna.

Zubne krunice

Zubna krunica je zapravo dodatak zubu koji obuhvaća njegov krunski dio, a veličinom i oblikom oponaša prirodni izgled zuba. Krunice se stavljaju na izbrušeni zub kako bi ga zaštitile od pucanja, vratile mu funkciju i uljepšale vaš osmijeh.

Izrađuje se kao pojedinačan protetski nadomjestak kojem je zadaća nadomjestiti slab, oštećen ili izgubljen dio krune zuba. Također, zubne krunice često su dio konstrukcije zubnog mosta, kojim se nadomješta jedan ili više izgubljenih zuba. Glavna zadaća zubne krunice je uspostaviti prirodan izgled i funkciju zubnog luka. Krunicom se može pokriti cijeli opseg prirodne krune zuba (potpuna krunica) ili dio zubne krune (djelomična krunica).

Na osnovi stanja zuba preporučuje vam se vrsta zubne krunice koja vam najbolje odgovara i koja najefikasnije rješava vaš problem.

Ovisno o materijalu od kojeg se izrađuju, zubne krunice mogu biti metal keramičke, bezmetalne ili cirkonske, kao i najljepše, staklokeramičke e.Max krunice.

Zubni implantati

Zubni implantati su titanski vijci koji se ugrađuju u čeljusne kosti te tako nadomještaju izgubljeni zub. Implantati su proizvod najmodernije dentalne tehnologije te ujedno i idealno rješenje za osobe kojima nedostaje jedan ili više zubi.

Sastoje se od dijela koji se ugrađuje u kost i suprastrukture, odnosno nadogradnje koja kasnije nosi zubnu krunicu, most ili protezu.
Zubni implantati su biokompatibilni, stoga se u potpunosti stapaju s koštanim tkivom pacijenta, što ima za posljedicu potpuno prirodan osjećaj i funkciju zuba kakvu bi osoba imala s vlastitim zubima.
 
Valja naglasiti kako su zubni implantati trajno rješenje te kako, uz određene uvjete, mogu trajati doživotno. Održavanje koje zahtijevaju jednako je onom koje treba posvetiti i vlastitim zubima – stoga se preporuča redovito i temeljito pranje četkicom te uporaba interdentalnih četkica i zubnog konca.

Za razliku od sanacije nedostatka mostom, ugradnja zubnog implantata znatno je bolje rješenje kada osobi nedostaje samo jedan zub. Razlog tome je što nije potrebno brusiti susjedne zdrave zube koji bi bili nosači mosta, obzirom da se obrušena tvrda zubna tkiva susjednih zubi više ne može vratiti.

Ako smatrate da ste i vi potencijalan kandidat za ljuskice, zubne krunice ili implantate vrlo je važno pronaći stručnjake u tom području koji će znati prepoznati i razumjeti vaš problem. Vrhunski stručni tim Dentalne klinike Dentech svakom pacijentu pristupa individualno pružajući kompletnu stomatološku uslugu na jednom mjestu. Dodatan razlog zašto posjetiti Dentalnu kliniku Dentech je taj što je njihov tim stručnjaka specijaliziran za implantologiju, estetsku stomatologiju, kao i protetiku. Vratite zasluženi osmijeh na svoje lice i naručite se na besplatni pregled i konzultacije još danas.

OCIJENI