OCIJENI

Osjećate se loše? Upoznajte se s psihološkim savjetovanjem

Objavljeno: 26.2.2021. 13:44

Privatna psihološka praksa HERA s adresom u Splitu osnovana je s ciljem unaprjeđenja mentalnog zdravlja djece, mladih i odraslih, te poboljšanja cjelokupnog psihofizičkog funkcioniranja pojedinca. Andrea Čvrljak, psiholog-psihoterapeut i certificirani klinički gestalt psihoterapeut, Svoje glavne ciljeve realizira putem usluga psihološkog savjetovanja, psiholoških tretmana, psihodijagnostike i putem organizacije različitih stručnih edukacija.

U intervjuu se gospođa Čvrljak osvrnula na psihološko savjetovanje i rad psihologa, a sve možete pročitati u nastavku!


1. Pokrenuli ste privatnu psihološku praksu HERA, što Vas je potaklo na pokretanje privatne psihološke prakse?

Motivirala me znatiželja da radim s ljudima na individualnoj razini psihoterapije. U ovom poslu se ne radi puno i ima se vremena za obitelj i ostale interese. Sin mi je bio veliki motivator da radim manje, radim posao kojeg volim, imam više vremena posvetiti se njemu, kuhanju, putovanjima i sportu.

2. Vašu biografiju čine brojne edukacije i cjeloživotno obrazovanje, postoji li nešto što biste posebno istaknuli?

Istaknula bih edukaciju iz gestalt psihoterapije. Doista veliko osobno iskustva rada na sebi uz grupu i druge edukante. Puno se nauči o odnosima, konceptu zivota,  stekne znanja iz ljudske psihoologije i različith odstupanja od zadanog okvira društva kod pojedinca.

3. Koliko veliku ulogu ima psihološko savjetovanje za unaprjeđenje kvalitete života?

Teorija i koncepti psihološkog savjetovanja pomažu ljudima da pristupe, razmišljaju, ponašaju se drugačije od prijašnjeg, kako bi kvaliteta života porasla. Sve ovisi o  vrsti problematike.


4. Mislite li da ima mjesta za bolje prepoznavanje važnosti psihološkog savjetovanja?

Mislim da je važnost prisustva društvenih kampanja za osvještavanja brige za mentalno zdravlje cilj društva svugdje na svijetu, tako i u Hrvatskoj.

5. Kakva psihološka savjetovanja imate u svojoj privatnoj praksi?

U mojem pristupu psihoterapiji i savjetovanju primjenjujem tehnike psihoanalitičkog koncepta, gestalt teoriju terapije, kognitivno-biheviroralne tehnike. Ovisi o pojednicu, psihodinamici, trenutku ovdje i sada.

6. Koje još psihološke tretmane imate?

Tehnikama psihoterapije tretriraju se stanja anksioznosti, stanja depresije, poremećaja osobnosti,  nekada proces treba upratiti lijekovima, ovisno o odluci psihijatra.

7. Zašto je dobro da djeca i mladi imaju stručnu pomoć psihologa?

Odrastati nije jednostavno. djeca i mladi odrastaju u  svijetovim odraslih i često u situacijama koje razvijaju  poremećaje anksioznosti ili depresije. nije uvijek  odgovorna obitelj, nekada to bude utjecaj okoline ili  gena.

8. Što mislite, u kojoj mjeri situacija s COVID-19 utječe na mentalno zdravlje pojedinaca?

Covid pandemija je promjena sustava u jedan drugačiji mod realiteta što utječe na osobe i mogu dovesti krizne situacije u obitelji, vezama, poslu, odnosima, zdravlju. Dominantna emocija je strah i zbunjenost. Navedeno utječe na osvještavanje dijelova ličnosti ili odnosa koje treba mijenjati. macro promjena izaziva micro promjene.

Foto: Freepik

OCIJENI