OCIJENI

Kada je vrijeme za parodontološku i endodontsku terapiju, a kada za implantate?

Objavljeno: 8.9.2020. 14:26

Podloga savršenog osmijeha, osim u pravilnom rasporedu, krije se u zdravlju zubi.

Prije bilo kakvog zahvata zubi, potrebno je pomoću radioviziografije dobiti detaljan uvid za daljnju razradu individualiziranog plana pacijenta.

Liječenje korijena zuba endodoncijom

Ako dođe do upale zubne pulpe, kako bi spasili zub od vađenja, potrebno je izvesti jedan od najzahtjevnijih zahvata stomatološke medicine – endodonciju.
Ako RTG detektira neliječeni granulom ili gangrenu zuba, zub se jednostavno mora otvoriti kako bi se pristupilo liječenju zubnih kanala te kako bi se uklonile bakterije iz zuba i njegovog korijena.

Zahvat je potrebno izvesti u kontroliranim i suhim uvjetima kako bi dezinfekcija bila potpuna, nakon čega slijedi punjenje kanala biološki prihvatljivim materijalom.
Nakon samog zahvata, potrebno je provjeriti uspješnost zahvata ponovnom RTG snimkom.

                

Prepoznajte prve znakove parodontoze i sačuvajte osmijeh koji ne boli

Bolest zubnog mesa, kosti te potpornog tkiva, zajedničkog naziva „parodont“ moguće je uočiti golim okom i simptomima kao što su crvenilo i krvarenje gingive, odnosno zubnog mesa.

Parodontologija zapravo započinje nakupljanjem naslaga bakterija, tzv. dentalnog plaka oko zubnih vratova, a uzrok može biti i nedovoljno dobra higijena, odnosno zanemarivanje oralne higijene. S vremenom dolazi do mineraliziranja ili „stvrdnjavanja“ plaka te nastanka zubnog kamenca koji se običnom četkicom više ne može očistiti.

Potraje li upala gingive, kreće proces odvajanja zuba te stvaranja „parodontnih džepova“ koje je, kada se stvore, zahtjevno sanirati.

Važno je znati da do parodontoze ne dolazi isključivo lošom higijenom, već je moguće i genetski naslijediti bolest, što je dodatan razlog za češće posjete stomatologu.
                 
 
Implantati kao rješenje za gubitak zuba i vraćanje samopouzdanja

Ako ipak dođe do ispadanja zuba, odnosno, ako je stanje takvo da ga niti endodoncija niti parodontologija ne mogu spasiti, trajno rješenje su implantati. Riječ je o zubnom nadomjestku koji ugrađivanjem u zubnu kost mijenja korijen zuba koji nedostaje te se na njega postavlja implantatska supstruktura, a potom protetski rad.
Osim kod gubitka jednog zuba, implantati se mogu koristiti u kombinaciji s drugim zubima kao potpora fiksnim ili mobilnim protetskim radovima.

Ako ste primijetili naznake bolesti zubnog korijena, parodonta ili ste već ostali bez zuba, obratite se stručnim rukama Ariane Crnić Bačić, dr. med. dent. iza koje se su godine usavršavanja i iskustva u parodontologiji, endodonciji, fiksnoj i mobilnoj protetici te estetskog stomatologiji kako sa domaćim, tako i sa stranim pacijentima. Ordinacija ABC Dent nalazi se u Splitu u Ulici Grge Novaka 22a.

OCIJENI