OCIJENI

Vanbrodski motori: Kako izabrati najbolji?

Objavljeno: 10.9.2020. 16:51

Poseban je osjećaj ploviti morem ili jezerom. Ljubitelji ribolova i plovidbe uvijek se iznova raduju svakoj plovidbi. Kako bi  to zadovoljstvo bilo moguće, osim dobrog plovila, potrebno je izabrati i odgovarajući vanbrodski motor. Kako biste odabrali idealan vanbrodski motor za svoj čamac, gumenjak ili brodicu, potrebno je držati se određenih smjernica:

1. Odaberite odgovarajuću jačinu: Odabir prave veličine vanbrodskog motora za neko plovilo vrlo je jednostavno. Svako plovilo bi trebalo imati tablicu kapaciteta koja sadrži podatke o adekvatnoj jačini vanbrodskog motora točnije o konjskim snagama te o ukupnoj težini plovila. Izrazito je važno poštivati ograničenje konjskih snaga iz sigurnosnih razloga. Ako, primjerice, svoj brod opremite s previše konjskih snaga brod se može prevrnuti, a motor potopiti.

2. Odaberite odgovarajuće karakteristike:
Nije nužno da Vaš vanbrodski motor posjeduje neke posebne karakteristike kako biste ugodno plovili. Međutim, danas na tržištu postoje razne verzije vanbrodskih motora s brojnim karakteristikama poput električnog starta, power tilt-a ili power thrust-a.

3. Četverotaktni ili dvotaktni motor?
Nekada je dvotaktni motor bio najčešći pokretački pogon za vanbrodske motore. Već tradicionalno, dvotaktni motori su bili lagani i imali su dobre performanse, dok su četverotaktni motori nudili čišće i profinjenije performanse. Kako su se standardi zaštite okoliša promijenili tako su i  nautičari počeli tražiti čišće i učinkovitije motore. Rezultat toga je da su danas razlike između dvotaktnih i četverotaktnih motora minimalne.

Ako i dalje niste sigurni koji vanbrodski motor odabrati ili imate dodatna pitanja, stručno osoblje tvrtke DeNi rado će vam dati savjet i preporuku koji motor odabrati. Tvrtka DeNi, uz stručno osoblje nudi i velik izbor vanbrodskih motora, rezervnih dijelova te dodatne nautičke opreme. Više o bogatoj ponudi i performansama određenih vanbroskih motora možete pronaći na DeNi web stranici.

OCIJENI