OCIJENI

Kolonoskopija: Sve što trebate znati

Objavljeno: 4.11.2020. 16:32

Kolonoskopija – često sama riječ u nama budi negativne emocije. Svi je vežemo uz bolan i težak medicinski pregled debeloga crijeva. Ipak, da nije tome tako dokazat ćemo vam u nastavku.

Iako ne najugodniji pregled na koji vas liječnik može uputiti, vjerujte da nije ni upola toliko težak kako vam se u prvi mah čini. Također, povratne informacije koje ćete nakon pregleda dobiti – ponekad spašavaju živote ili barem život čine ugodnijim.

Što je kolonoskopija?

Kolonoskopija je medicinski pregled debeloga crijeva pomoću pomagala čiji naziv u prijevoda sa starogrčkoga upravo i znači „gledam debelo crijevo“. Zbog raznih poteškoća i razloga moguće je dobiti uputnicu za kolonoskopiju. Chronova bolest, rak debeloga crijeva, različite upalne vrste bolesti crijevi i druge bolesti i stanja obavezni su razlozi zašto je potrebno odraditi kolonoskopski pregled.

Intenzitet boli

Iako je bol jedna od prvih asocijacija na kolonoskopiju, zaista ne mora nužno značiti da za sobom pregled povlači veliku bol. Uz pravilnu pripremu crijeva – što znači pravilno ih očistiti nekoliko dana prije putem uzimanja laksativa i prigodne hrane, tj. tekuće – i stručnoga liječnika i njegova tima, vjerojatnost da će pregled biti brz, što manje neugodan i bezbolan jest velika.

Benefiti pregleda

Sigurno znate da pravilnom brigom o zdravlju rješavate mnoge moguće probleme u budućnosti. Svaki dio tijela zaslužuje određenu brigu i odlasci na redovite kontrole i posjeti liječniku su obavezni za svakoga tko vodi brigu o sebi. Upravo je i kolonoskopija jedna od takvih kontrola koja spašava živote. Primjerice, uz pomoć kolonoskopije, rak debelog crijeva može se otkriti i izliječiti na vrijeme. Vrijedi pretrpjeti i zauzeti termin kod liječnika koji će obaviti pregled kolonoskopije bez puno muke i boli.

Poliklinika Falcon Peregrin Izokinetika d.o.o. jest poliklinika za fizikalnu medicinu s izokinetikom, internu medicinu, neurologiju, pulmologiju, otorinolaringologiju i psihijatriju. Osim navedenoga, nude i uslugu kolonoskopije. Vrhunski i stručni tim koji se svakodnevno usavršava na svojim poljima medicine sigurni je jamac zdravlja. Svoj termin rezervirajte još danas i ne čekajte u dugim, višemjesečnim, redovima. Jer za život i zdravlje nema čekanja.

OCIJENI