OCIJENI

Nakon kojih simptoma biste trebali posjetiti kardiologa?

Objavljeno: 27.10.2020. 16:27

Postoje određeni znakovi fizičke boli koji upozoravaju kako se u našem tijelu događa nešto puno ozbiljnije. Kada dođe do toga, potrebno je reagirati na upozorenja i posjetiti doktora. Neke srčane bolesti su iznenadne i intenzivne te se manifestiraju kao srčani udari, ali većina ih počinje polako sa slabijom boli i neugodom.

Na što trebate obratiti pažnju

Najjasniji pokazatelj da nešto nije u redu sa srcem jest osjećaj neugode u sredini prsnog koša koji traje više od nekoliko minuta. Može nestati i vratiti se. Osjećaj takve neugode je u obliku pritiska, neugodnog ispunjenja prsnog koša ili boli. Uz to se pojavljuje i neugoda u ostalim dijelovima gornjeg dijela tijela na području obje ruke, ramena, leđa, vrata ili trbuha. Od ostalih znakova, važno je istaknuti i nedostatak zraka, hladan znoj, slabost, snažno ili neravnomjerno kucanje srca i vrtoglavicu.

Simptomi mogu varirati između muškaraca i žena. Primjerice, osim neugode u prsima koja je najčešći simptom i kod muškaraca i kod žena, žene su sklonije i ostalim simptomima poput kratkog daha, bolova u leđima, slabosti i vrtoglavice.

Postoji nekoliko rizičnih faktora koji povećavaju mogućnost dobivanja bolesti kardiovaskularnog sustava ili srčanog udara kao što su: obiteljska povijest oboljelih od kardiovaskularnih bolesti, pušenje, visoki krvni tlak, visoka razina kolesterola u krvi ili dijabetes.

Važno je informirati se oko simptoma srčanih bolesti kako bi mogli reagirati prije nego bude kasno za naše bližnje ili nas. Koliko je važno informirati se u svrhu prevencije pogoršanja zdravlja, prepoznaju u Kardiološkoj poliklinici dr. Dadić gdje osiguravaju mogućnost obavljanja kompletne kardiološke obrade na jednom mjestu. Ako se pronalazite u nekoj od riskantnih skupina, preporuča se da posjetite kardiološku polikliniku i posavjetujete se s liječnicima specijaliziranima za kardiovaskularno područje kako biste imali priliku utjecati na dobrobit svoga zdravlja. Pronaći ih možete na splitskoj adresi u Ulici Hrvatske mornarice 1 a. Zdravlje je vaše najveće bogatstvo i važno je imati na umu kako je zapravo vrlo često moguće utjecati na prevenciju bolesti ili poboljšanje zdravlja.

Foto: Freepik

OCIJENI