OCIJENI

Vrijeme je za osmijeh: opcije za rješavanje bezubosti

Objavljeno: 1.6.2021. 12:09

Gubitak zuba ima brojne fiziološke, ali i psihološke posljedice. Kod bezubosti određene vrste hrane postaju izazov, a samopouzdanje opada. Gubitak većeg broja zuba uzrokuje njihovo pomicanje i ima za posljedicu gubitak zubne kosti.

Isto tako, dolazi i do spuštanja zagriza i narušavanja odnosa u donjoj trećini lica. Takve promjene krive su za "starački izgled", kada se kutevi usana spuste prema dolje, a obje usnice "utone" i postanu nevidljive. Takvo stanje zapravo predstavlja opterećenje za čeljusni zglob pa su degenerativne promjene na njemu i bolovi često neminovni.

Dugi niz godina problem bezubosti rješavao se djelomičnim ili potpunim protezama. Međutim, proteze ne samo da ne pružaju zadovoljavajuću estetiku, već i uvelike smanjuju kvalitetu života.


Također, njihovo nošenje stvara neugodu, a mogu i žuljati. Nakon nekog vremena zbog razgradnje kosti proteze više ne odgovaraju čeljustima pa postaju nestabilne, a samim time otežavaju i žvakanje.

Na sreću, razvoj dentalne medicine omogućio je nova, bolja rješenja za potpunu i djelomičnu bezubosti.

Inovativna metoda All on 4 bazira se na fiksnom mostu koji se podupire na 4 implantata te tako nadomješta sve zube u čeljusti.
Primjenom ove metode postiže se visoka funkcionalnost i estetika uz minimalno vrijeme oporavka.

Kod All on 4 metode, u potpuno bezubu čeljust dva implantata ugrađuju se okomito u središnji dio čeljusti, na poziciji sjekutića, dok se stražnji implantati ugrađuju pod kutom od 45 stupnjeva tako da implantat izlazi iz čeljusti u području drugog pretkutnjaka.
 

Takav zakošeni položaj implantata zapravo je omogućio ugradnju implantanata osobama koje nemaju dovoljan volumen kosti za klasičnu implantaciju. Kod ove metode vrlo je važno postavljati implantate u skladu s posebno definiranim pravilima kako bi se osiguralo sigurno postavljanje i stabilnost.

Dan nakon operacije ugradnje zubnih implantata slijedi izrada privremenog protetskog rada. Nakon 3 mjeseca pacijentu se izrađuje trajni most. Naime, period od 3 mjeseca potreban je kako bi zubni implantati srasli s čeljusti, na kojoj se izrađuje trajni rad.

Budući da ne uključuje podizanje dna sinusa niti nadogradnju kosti u lateralnim dijelovima gornje čeljusti proces ugradnje implantanata bezbolan je i minimalno invazivan.

Ova metoda već se dugo godina uspješno primjenjuje u Stomatološkoj ordinaciji dr. Ante Vuković.

Ako smatrate da bi primjena All on 4 metode bila idealna za vas, najbolje je potražiti savjet vrhunskih profesionalaca poput onih u Stomatološkoj ordinaciji dr. Ante Vuković.

Dugogodišnje iskustvo, znanje i individualan pristup dr. Ante Vukovića garancija su lijepog i zdravog osmijeha.

Foto: Freepik

OCIJENI