OCIJENI

Sve što trebate znati o zubnim krunicama i mostovima za zube

Objavljeno: 16.7.2020. 12:31

Zubne krunice i mostove svrstavamo u fiksna rješenja zubne protetike koje odlikuje funkcionalnost i bolja estetika. Njima možemo nadomjestiti nedostatak zuba ili narušenu funkciju prirodnih zuba.

Krunice
Kada imamo oštećenu zubnu krunu, ugrađujemo novu koja može izgledati posve prirodno jer se izrađuje prema obliku naših prirodnih zubi. Krunicama nadoknađujemo izgubljeno zubno tkivo pri čemu je korijen samog zuba ostao očuvan. Potpuno su biokompatibilne i odgovaraju našem zubnom mesu. Postoji nekoliko vrsta keramičkih kruna, no najčešće se ugrađuje upravo cirkon-keramička kruna koja dolazi u boji zuba i ne traži postavljanje dodatnih slojeva keramike. Također, ovakve krune doprinose boljem izgledu osmijeha jer cirkon omogućuje iluminaciju zubnog mesa kao da se radi o prirodnom zubu. Krunicom se može pokriti cijeli dio prirodne krune zuba ili dio zubne krune.
 
Mostovi

Mostovi su trajni nadomjestak za popunjavanje praznih prostora između zubi, u slučaju jednog ili više izgubljenog zuba. Postavljaju se na prirodne zube ili na ugrađene zubne implantate. Kada se stavljaju na prirodne zube, iziskuju brušenje okolnih zubi kako bi ga se što bolje fiksiralo. Nakon brušenja se uzima otisak zuba i izrađuje se zubna krunica. Mostovi vraćaju zubima izgubljenu funkciju i željenu estetiku.
Mostovi su alternativa implantatima jer keramičkim zamjenama popunjavaju mjesto nedostajućih zubi. S obje strane ih podupiru susjedni zubi što je važno za ugrađivanje mostova.

Izrada krunica i mostova
Kako bi se postavila krunica ili most, prirodne zube je potrebno izbrusiti i otvoriti prostor za novu krunu. Odnosno, prirodni zubi postoje tek kao nosači. Zatim se uzima otisak zuba i prema tome se izrađuje krunica u laboratoriju. Sljedeći termin zubaru uključuje privremeno ili trajno postavljanje nove krunice ili mosta.
Koristi se nekoliko materijala za izradu krunica i mostova. Najistaknutiji su metal-keramika, cirkon-keramika i staklo-keramika.

Metal-keramika se izrađuje od legure metala na koji se postavlja keramika u obliku zuba. Odlikuje ih čvrstoća i prirodnost.

Cirkon-keramika ima nešto bolju estetiku i preciznost. Lakša je za čistiti, a odlikuje ju visokokvalitetan materijal zbog kojeg se najčešće i odabire kao nadomjestak.

Staklo-keramika se najčešće koristi za prednje zube jer ostavlja dojam prirodnog zuba i zadovoljava visoke estetske zahtjeve. U slučaju povlačenja zubnog mesa se ne vidi crni rub što je velika prednost.

Za izradu mostova i krunica je potrebno oko 5 do 7 dana. Trajanje samog zahvata ovisi o količini ugradnje te stanju vašeg zubnog mesa i zuba.
Za sve ostale detalje i nedoumice kontaktirajte  ljubazne stručnjake iz Ordinacije dentalne medicine dr. Sanje Marin Čajo. Na njihovoj splitskoj adresi naći ćete jedinstven pristup, individualno savjetovanje i posvećenost pacijentima.

OCIJENI