OCIJENI

Važnost pregleda dojki

Objavljeno: 3.11.2020. 16:09

Listopad je mjesec obojan u ružičasto i cijeli je u znaku brige za žene i naglašavanja važnosti pravovremenih pregleda dojki. Početkom mjeseca obilježava se Dan ružičaste vrpce – Dan borbe protiv raka dojke, a nekoliko dana nakon i Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Iako je listopad mjesec kada se ističe važnost pregleda dojki, ovaj pregled je važan tokom cijele godine.

Briga za svoje zdravlje

Briga za sebe jedna je od najbitnijih stvari koja nam mora biti na prvome mjestu. U brizi za vlastito zdravlje ne postoji ništa negativno ili pretjerano. Žene su često podložne brinuti za mnoge manje važne stvari od vlastita zdravlja, ali bitno je odrediti prioritete i posložiti ih po važnosti, a zdravlje bi uvijek trebalo biti na prvom mjestu.

Pregled dojki ne oduzima puno vremena - dovoljno je barem jednom godišnje dogovoriti termin za pregled na koji ćete vjerojatno potrošiti manje vremena nego na odlazak na kavu.

Učestalost raka dojki

Što se tiče statistike, u Hrvatskoj je po brojnosti umrlih žena, rak dojke čak treći oblik maligne bolesti po učestalosti, više od njega pojavljuju se rak pluća i rak debeloga crijeva. Dobra je i hvalevrijedna informacija da se iz godine u godinu sve više žena na vrijeme odlučuje za testiranje pa je i postavljanje dijagnostike na početku bolesti urodilo smanjenjem broja umrlih.

Dijagnoza i prevencija

Iako vam se pregled do sada možda činio nepotrebnim, razmislite – čak i ako na pregledu ne bude naznaka za dijagnozu, nije li lijepo biti sigurna da je situacija pod kontrolom? U drugom pogledu, ako se na pregledu ukaže neki problem – pravovremeno postavljanje dijagnoze postavlja dobar postotak za pozitivan ishod iste. Kod svog zdravlja, a posebice ženskog, vrlo je važno biti odgovoran.

Što učiniti?

Postavljanje dijagnostike u početničkome stadiju uz unaprjeđenje tehnika liječenja daju veću mogućnost postizanju pozitivnih rezultata u liječenju. Za vas je samo važno učiniti prvi korak – zabilježiti se za pregled.

Poliklinika Med Point d.o.o. zadužena je za internu medicinu i gastroenterološku dijagnostiku. Vrhunski tim stručnjaka i napredna tehnologija ove poliklinike rezultirali su zavidnim rezultatima na brojnim poljima medicine, a na vama je da im pošaljete upit i rezervirate svoj termin za pregled u ambulanti za bolesti dojke. Jer važno je brinuti o svom zdravlju.

Foto: Freepik

OCIJENI