OCIJENI

Što su kaljeve peći?

Objavljeno: 7.3.2023. 17:04

Najstarija poznata kaljeva peć je tradicionalna peć poznata i kao akumulacijska peć. Njezino u većini slučajeva zazidano, zatvoreno ognjište izrađeno je od visoko kvalitetnog šamota i vrata koja su danas radi optičkih razloga često ostakljena.

Udio isijavajuće topline je kod tradicionalne peći iznimno visok koji u prostorijama različitih veličina osigurava ugodnu i dugotrajnu toplinu.
Nedostaci su velika masa spremnika i vlastita težina od gotovo 1.000 kg kao i dugo vrijeme zagrijavanja. Stoga je tradicionalna peć prikladna za one koji će je zapaliti početkom hladnog vremena kako bi se njome neprestano grijali do početka toplih godišnjih doba.
Vrući dimni plin koji nastaje sagorijevanjem provodi se kroz šamotne kanale da bi što je više moguće energije upilo i akumuliralo u keramici. Preko šamota toplina polako dospijeva na površinu peći i ravnomjerno se raspoređuje u prostoriji.

Karakteristike kaljevih peći:
Grije isijavanjem
Ložište je zidano od šamota
Zadržavaju toplinu i do 8 sati nakon prestanka loženja
Pogodne su za grijanje tokom cijele sezone kao primarno grijače tijelo
Snaga ovisi isključivo o veličini same peći (1m² isijavajuće površine – 0,6-0,8 kW)
600 – 2000 kg/m²
Životni vijek ovisi o periodu loženja
Zdrava toplina, ekonomičnost

OCIJENI