OCIJENI

Kako bolesti zubi utječu na opće zdravlje

Objavljeno: 16.4.2021. 12:06

Briga o svojoj usnoj šupljini vrijedan je cilj sam po sebi. Dobra oralna higijena može prevenirati loš zadah, karijes te bolest zubnog mesa. Isto tako, oralno zdravlje preduvjet je općeg zdravlja svakog čovjeka.

Osim što uzrokuje nesnosnu bol, karijes može biti odgovoran i za niz drugih bolesti u tijelu. Pojava karijesa uzrokuje postupno razaranje zubne strukture te izaziva brojne posljedice i komplikacije na okolnim strukturama, ali i na udaljenim organima.

Kada se ne liječi, karijes se može proširiti do korijena i u potpunosti ga uništiti. Tako uništen zub pospješuje razvoj bakterija u zubnom mesu, a postoji i velika mogućnost da se prošire po cijelom tijelu i u najgorem slučaju može prouzrokovati sepsu. Nekada, kada nisu postojali antibiotici, slučajevi sepse uzrokovane karijesom bili su vrlo česti.
 

Budući da su glavni uzrok pojave i širenja karijesa bakterije, upravo su zubi jedan od mogućih puteva ulaska bakterija u ljudski organizam.

Valja naglasiti kako brojne znanstvene studije povezuju infekcije u usnoj šupljini s infektivnim endokarditisom, miokarditisom, reumatoidnim artritisom, dermatološkim problemima, hipertenzijom, opstruktivnom bolesti pluća, i dr.

Isto tako, kod slučajeva upalnih procesa u području zuba, koji su praćeni otokom i povišenom temperaturom, lako su moguća širenja infekcije kroz meka i tvrda tkiva. Neke od posljedica takvih upalnih procesa mogu biti: orbitalni celulitis, moždani apsces, tromboza kavernoznog sinusa itd.
 

Potrebno je istaknuti kako kod pacijenata s umjetnim srčanim zaliscima te umjetnim zglobovima trebaju biti vrlo pažljivi kada je riječ o bakterijskim infekcijama.
Naime, kod takvih osoba u slučaju širenja bakterijske infekcije može doći do kolonizacije transplantata patogenima te posljedično do brojnih komplikacija poput autoimunih reakcija, reakcija odbacivanja, fokalne bolesti i dr.

Brojne oralne bolesti mogu dovesti do poteškoća pri govoru, žvakanju i gutanju koje onemogućuju kvalitetnu konzumaciju i probavu hrane te mogu loše utjecati na svakodnevne aktivnosti i socijalne kontakte.

Također, brojne nuspojave lijekova mogu se očitovati u usnoj šupljini. Neke od tih nuspojava su: suhoća usta, pečenja sluznice, oštećenja sluznice itd.
Zbog svega navedenog uloga stomatologa vrlo je značajna u ranom otkrivanju bolesti i u sprečavanju daljnjih komplikacija te pravovremenom upućivanju pacijenta na daljnje preglede.

Stručnjaci u Centru dentalne medicine Basić i Pavlović veliku pažnju posvećuju kako vašem oralnom tako i općem zdravlju. U Centru dentalne medicine Basić i Pavlović naglašavaju kao je izuzetno važan individualan pristup koji primjenjuju kako bi svojim pacijentima ukazali na važnost prevencije oralnih, ali i bolesti cjelokupnog organizma. Ako imate bilo kakvih nedoumice ili se želite naručiti na preventivni pregled, Gospodarska 27 u zagrebačkom naselju Vrapče adresa je koju trebate potražiti.

Foto: Freepik

OCIJENI