OCIJENI

Rashladite se uz minimalne troškove

Objavljeno: 30.6.2021. 11:51

Dolaskom vrućih ljetnih dana, kada vaš klima uređaj radi punom parom, posljednje što želite je dobiti velik račun za struju. Upravo zato vam u nastavku donosimo neke savjete kako biste to izbjegli:

1. Za vrijeme ljetnih mjeseci kada je vanjska temperatura vrlo visoka nije poželjno hladiti prostoriju na preniskoj temperaturi jer dolazi do povećanog isušivanja zraka što nije dobro za vaše zdravlje, a istodobno je i energetski nepovoljno. Preporučujemo vam da podesite temperaturu na 25 °C jer se za svaki °C niže temperature prostora utroši od 3 do 5% više energije. Prvenstveno iz zdravstvenih razloga razlika između vanjske i unutarnje temperature ne bi trebala biti viša od 7 °C.

 

2. Prije početka ljeta, klima uređaj bi trebalo temeljito očistiti, odnosno napraviti servis kako bi se zrak lakše ispuštao te kako bi kvaliteta zraka bila adekvatna. To je ujedno i važan korak u osiguravanju manjih troškova električne energije. Isto tako, poželjno je jednom mjesečno očistiti filtere kako bi klimatizacijski uređaj radio što efikasnije.
 

3. Ako tek planirate ugraditi klima uređaj, preporučujemo vam da odaberete klimatizacijski uređaji s inverterom jer takvi uređaji imaju najvišu efikasnost, a danas ih je moguće pronaći na tržištu. Takvi uređaji postižu uštede od 20 do 40 % u odnosu na klasične uređaje.

4. Kada montirate vanjsku jedinicu klimatizacijskog uređaja, ako je moguće montirajte ju na sjeverni dio kuće ili na neko mjesto na kojem će biti zaklonjena od direktnog sunčevog zračenja.
 

5. Ako trebate provjetriti prostoriju, tada ugasite klima uređaj. Svo ostalo vrijeme kada je hlađenje uključeno, zatvorite sve prozore.

6. Također, uvijek valja imati na umu i alternativne načine rashlađivanja kao što su ventilator, propuh ili jednostavno navucite zavjese kako bi što manje topline ušlo u vaš dom. Isto tako, ventilatori troše puno manje energije, a mogu sniziti temperaturu zatvorenog prostora od 3 °C do 5 °C.

7. Postanite Hepi i upoznajte se s brojnim pogodnostima poput online primanja i plaćanja računa te uštedite i do 3,2% na računima za struju. Učlanite se u Hepi klub - program vjernosti kako biste dodatno uštedjeli i imali više novaca na raspolaganju za svoje hobije, interese i ostale potrebe! Više o Hepi tarifnom modelu i svim pogodnostima koje nudi potražite na: https://hepi.hep.hr/postanite-hepi/209

OCIJENI