OCIJENI

Otkrivamo kako najjednostavnije očitati brojilo

Objavljeno: 19.4.2021. 16:17

Kako bi se smanjio rizik od zaraze koronavirusom, poželjno je da djelatnici koji obično očitavaju vaša brojila ne ulaze u vaše kuće ili stanove, već se preporučuje da svatko to učini sam.

Brojilo je potrebno očitati zadnji tjedan svakog mjeseca, a u slučaju nemogućnosti dostave stanja brojila, operator sustava sam može procijeniti potrošnju. Isto tako HEP Opskrba, svaki mjesec šalje podsjetnik za očitanje brojila na vašu e-mail adresu.
 

Stanje brojila je važno pratiti jer se tako kontrolira potrošnja struje, jednako kao i planovi troškova u kućnom budžetu. Osim toga, prednost samoočitanja brojila je plaćanje mjesečnih računa prema stvarnoj potrošnji, ali i ušteda 100 kuna godišnje zbog oslobođenja od plaćanja opskrbne naknade.

Kako bi izračun potrošnje električne energije bio točan, potrebno je ispravno očitati prikaz na brojilu. Valja imati na umu kako se u energetskoj mreži HEP ODS-a koristi oko 30 osnovnih tipova brojila električne energije koja se po načinu izvedbe mogu podijeliti na:
  1. Elektromehanička brojila
  2. Električna brojila

1. ELEKTROMEHANIČKO BROJILO

Elektromehanička brojila mogu registrirati potrošnju u jednoj ili u dvije tarife, što je vidljivo na samom brojilu koje može imati jedan ili dva brojčanika. Također, brojila koja mogu mjeriti potrošnju u dvije tarife mogu se koristiti i za mjerenje u jednoj tarifi.

Očitavaju se samo brojke u crnom dijelu brojčanika. Valja napomenuti kako brojke u crvenom dijelu brojčanika predstavljaju decimalna mjesta te se ne očitavaju.

2. ELEKTRONIČKO BROJILO

Za razliku od elektromehaničkih, električna brojila nemaju odvojeni zaslon za višu i nižu tarifu. Kod ovakvih brojila, uređaj za prebacivanje tarifa je ugrađen u brojilo. Zbog toga je potrebno obratiti pažnju na dodatne oznake koje ukazuju na koju se tarifu odnosi trenutni prikaz na zaslonu.
 

Osim potrošnje energije u dvije tarife, elektronička brojila mogu mjeriti i druge parametre poput snage, jalova energija itd., a njihov prikaz na zaslonu definiran je sustavom kodova za označavanje.

Ukratko, na zaslonu elektroničkih brojila, svakih desetak sekundi izmjenjuju se prikazane količine koje pokazuju potrošnju u višoj tarifi, potrošnju u nižoj tarifi, datum, vrijeme te ostvarenu snagu. Kod elektroničkih brojila potrebno je paziti na decimalnu točku i očitavati samo cijeli broj.

Nakon što očitate brojilo, stanje možete dostaviti putem web aplikacije Moja mreža HEP-ODS-a, polje Dostava očitanja (bez registracije u Moju mrežu). Kliknite na gumb „Dostava očitanja“, upišite OMM, odaberite Elektru kojoj pripadate te unesite stanje brojila. Broj obračunskog mjernog mjesta (OMM) sastoji se od 10 znamenki i nalazi se na šestomjesečnom obračunu ili na poleđini Hepi računa. Podatak o broju OMM-a neophodan je za identifikaciju mjernog mjesta i dostavu stanja brojila. Također, stanje možete dostaviti putem besplatnog telefona 0800 0555.

Ako izaberete mogućnost samostalnog očitavanja brojila Hepi vas oslobađa plaćanja opskrbne naknade. Hepi je tarifni model za kućanstvo iz  HEP Opskrbe koji nudi i brojne druge pogodnosti poput 5 % niže cijene struje u odnosu na univerzalnu uslugu. Korištenje m-hepi aplikacije omogućuje vam veliku uštedu vremena i novca, budući da imate potpun i vrlo jednostavan pregled potrošnje i plaćanja na svom pametnom telefonu. Nema potrebe da više čekate da vam netko očita brojilo ili da vam poštar donese račun za struju. Sve što trebate napraviti je javiti se na besplatni info telefon 0800 5255 ili posjetite internetsku stranicu Hepi.

OCIJENI