OCIJENI

Kako odabrati pisač (printer) i biti zadovoljan

Objavljeno: 23.4.2021. 15:44

Danas je teško brzo i jednostavno funkcionirati bez pisača. Kako biste se poštedjeli uzaludnog trošenja vremena, svakako preporučamo da si nabavite pisač, za poslovne ili privatne potrebe.

Na što obratiti pažnju pri nabavi pisača

Svaki pisač ima jednu ili više bitnih karakteristika i ne postoji pisač koji je univerzalan i može biti dobar za svaku namjenu.
Zato prvo treba odlučiti za koju namjenu bi pisač najviše koristili i koliko otprilike stranica mjesečno namjeravate printati i vrlo bitan detalj je odluka treba li Vam i ispis u boji ili je crno-bijeli (monokromatski) ispis dovoljan.

Kada je to odlučeno, onda dolazi na red budžet i odluka o kupnji.

Ono na što još treba obratiti pažnju je i kakvu servisnu podršku daje pojedini proizvođač, koliko traje garancija i ima li dijelova za nabaviti ili se mijenja kompletan uređaj te na koje se sve načine pisač može spojiti sa računalom ili pak kućnom mrežom ili i pametnim telefonom ili tabletom
 

Pisači za najosnovnije kućne potrebe i male količine ispisa

Ako vam treba pisač u boji za ispis samo par stranica mjesečno onda je najbolje uzeti neki od najjeftinijih pisača na tržištu (HP DeskJet) za nekoliko stotina kuna i malim tintama za stotinjak stranica koje će, ako je sreće, i izdržati cijelu godinu. Kod tih pisača se ne isplati kupovati zamjenske tinte jer su neznatno jeftinije, a za razliku od originala će se brže osušiti i u tim rijetkim trenucima kada bi trebali pisač on neće raditi.

Ako boja nije neophodna onda je, naravno, isplativije odabrati laserski pisač kod kojeg nema brige da će se tinte zasušiti, ali treba obratiti pažnju na cijenu tonera i foto jedinice, tj. bubnja ako je odvojen od samog tonera. Ako je potreba za ispisom mala, onda naravno možete uzeti najjeftiniji pisač, ali opet je vrlo upitna isplativost kupovine zamjenski tonera (pogotovo kod nekih modela) jer se vrlo lako može dogoditi da zamjenski toner uzrokuje veći kvar na pisaču i onda na kraju sve završi u dućanu i kupovini novog uređaja.
 

 

Pisači za zahtjevnije kućne korisnike i male urede

U ovoj kategoriji je pretpostavka da se ipak ispisuje neka značajnija količina listova papira i da je potreban i ispis u boji.

Ako je to tako, onda u slučaj dolaze jedino tintni pisači i to oni s većim spremnicima tinte. Takvi pisači se u principu mogu nabaviti za 1000 i više kuna, ovisno o modelu, ali isto tako su za njih tinte vrlo povoljne.

Obično i proizvođači daju mogućnost besplatnog produljenja jamstva do 3 godine (Epson i Brother) što takve pisače stavlja u kategoriju najisplativije kupnje.
Naravno i ovdje je bitno koristiti originalne tinte jer time osiguravate bolji i dugotrajniji rad pisača bez kvarova i problema općenito, a ušteda koju bi ostvarili korištenjem zamjenskih tinti je mizerna ako se gleda trošak po ispisanom listu.

Vrlo je bitno napomenuti dvije stvari na koje treba obratiti pažnju.

Prvo je registracija besplatnog produljenog jamstva koje treba odraditi u 30 dana (Epson) ili 60 dana (Brother) od kupnje.

Drugo je da se nakon nekog vremena na tim uređajima javlja i potreba redovnog servisa, tj. napuni se spremnik otpadne tinte (Waste Ink Box) ili kako to zna biti pomalo nespretno prevedeno podložak tinte. Grešku će vam javiti i računalo, ali i na samom pisaču je vidljivo da pisač ima neku grešku jer naizmjence svijetle lampica tinte i papira. Kada se to dogodi javite se u servis i sve može biti brzo riješeno za ne previše novaca.
Pisači za zahtjevnije korisnike i veće urede

Ovdje se svakom kupcu pristupa zasebno i dogovara se što bi bilo najbolje tako da ne bi ulazili u dodatna objašnjenja.

U svakom slučaju postoji cijela lepeza pisača za sve namjene i u principu svatko može naći nešto za svoju potrebu samo svi trebaju biti svjesni da univerzalni pisač ne postoji i da je ponekad neophodno imati više od jednog pisača da bi se zadovoljili svi zahtjevi, a da ne spominjemo da se pisači i kvare tako da ako se radi neki posao koji ne može bez pisača onda svakako treba imati pri ruci i zamjenski pisač ili neku dodatnu varijantu.

U svakom slučaju, ovo su samo neke osnovne natuknice i ako trebate pisač obratite nam se s povjerenjem u ZAGIT Servis i prodaja informatičke opreme i pomoći ćemo Vam odabrati nešto prikladno vašim potrebama. 

OCIJENI