OCIJENI

Izrada energetskog certifikata: Što je energetski certifikat i kako doći do njega?

Objavljeno: 2.11.2020. 12:10

“Energetski certifikat” – sigurno ste već nebrojeno puta čuli za isti, ali možda niste znali sa sigurnošću što on točno predstavlja i zbog čega je važan.

Ako ste se pronašli u ovome, donosimo vam objašnjenje. Naime, energetski certifikat predstavlja određenu vrstu dokumenta koja naznačuje sva energetska svojstva zgrade: klimu, grijanje te sva ostala svojstva koja na neki način govore o kvaliteti zgrade. Važno je da certifikat prikazuje brojčani i grafički prikaz tih svojstava te zgradu rangira u jedan od osam postojećih razreda. Od izuzetne je važnosti za budućeg kupca jer mu prikazuje kvalitetu energije koju u zgradi te time kupac može odlučiti ispunjava li zgrada energetske kriterije koje on želi ili pak ne.

Važno je naglasiti da je energetski certifikat obavezan već određeni broj godina za sve zgrade. To u prijevodu znači da ako ste vi budući kupac nekog prostora, vlasnik vam je dužan položiti energetski certifikat jer nije u mogućnosti prodati zgradu ili prostor u zgradi bez energetske dokumentacije. Također, važno je obratiti pozornost i na rok valjanosti certifikata. Naime, njegov rok važenja nije beskonačan, nego iznosi deset godina.

Što se tiče sustava izdavanja energetskog certifikata, poprilično je složen. Zgrade određene veličine i namjene iziskuju zasebne uvjete koje ovlašteni certifikator mora ispuniti. Naravno, bez ovlaštenja za certifikaciju nemoguće je ikome polučiti valjani energetski certifikat. Upravo zato je od presudne važnosti obratiti pozornost na tvrtku koja je izdala certifikat, kako ne biste kasnije imali problema ili vam podaci o zgradi ne budu dovoljno jasno i precizno obrazloženi.

Protupožarna zaštita i inženjering-BAPP d.o.o. je tvrtka čija djelatnost uključuje projektiranje, nadzor i održavanje, zaštitu okoliša, zbrinjavanje otpada, reciklažu, sigurnost i zaštitu na radu. Također, važna je stavka njihove djelatnosti i energetsko certificiranje za koje imaju  najviši stupanj ovlaštenja (CAGES) koji jamči profesionalnost u obavljanju posla. Time znate da ćete dobiti najpouzdaniju uslugu energetskog certificiranja koje vam je potrebno.

OCIJENI