OCIJENI

Što nakon aktivne ortodontske terapije

Objavljeno: 29.6.2021. 10:43

Nakon što ste skinuli aparatić za zube konačno ste dobili ono o čemu ste sve vrijeme sanjali – pravilan osmijeh! Sigurni smo da ste se oralne higijene pridržavali cijelo vrijeme prilikom nošenja aparatića za zube – zube ste četkali nekoliko puta dnevno, a zubni konac bio je dio vaše rutine. Ipak, ako želite održati vaš osmijeh ovakvim kakav je trenutno, vaša briga o zubima ovoga trenutka ne prestaje. Naprotiv, održavanje pravilne oralne higijene vrlo je važno i nakon skidanja aparatića, a što briga o zubima uključuje nakon ortodontske terapije i kada ta terapija zapravo završava, donosimo u nastavku.
 

Ne zaboravite na retencijsku fazu!

Trenutak kada ste skinuli aparatić za zube ne označava kraj ortodontske terapije. Iako vaš osmijeh možda izgleda toliko pravilno da je nemoguće i zamisliti da se može pogoršati, varate se. Zbog neučvršćivanja potporne kosti zubi, nedugo nakon skidanja aparatića zubi se mogu vratiti u prvobitan položaj. Naime, period učvršćivanja zubi traje i do godinu dana nakon skidanja aparatića tako da je važno biti u pripravnosti i umanjiti tu mogućnost. Izbjegavanje povratka zubi u položaj prije nošenja aparatića moguće je nošenjem tzv. retencijskog aparatića koji može biti fiksni i mobilan. Mobilni retencijski aparatić je proziran i skida se po potrebi, primjerice tijekom jela, a fiksni se sastoji od žice zalijepljene na unutrašnjost zubi, ali je i dalje nevidljiv i nimalo ne smeta prilikom uzimanja hrane ili pića.

Zube četkajte redovito

Zube nastavite četkati redovito i pravilno kao što ste to radili i tijekom terapije. Naime, zube je potrebno prati ujutro i navečer te nakon svakoga obroka kako ne bi nastupilo taloženje neželjenoga plaka na njima. Zube četkajte laganim i kružnim pokretima nekoliko minuta, a izbjegavajte grubo i nasilno pranje zubi jer time nećete postići željeni učinak čistih zubi, nego ćete oštetiti njihovu caklinu. Naravno, ne zaboravite na zubni konac jer će on pomoći u održavanju teško dostupnih mjesta naših zubi i smanjiti mogućnost kvarenja.
 

Posjeti stomatologu se ne odgađaju

Iako vjerujemo da održavanje oralne higijene tijekom nošenja aparatića za zube niste odgađali, vjerujemo da je tijekom tog perioda bilo teže pravilno očistiti svaki kutak pojedinoga zuba. Upravo nakon skidanja aparatića kod pacijenata se zna pronaći određena količina kvarnih zuba koju je potrebno sanirati. Zbog toga je dobro čim prije posjetiti stomatologa koji će napraviti kompletan pregled vaših zubi i ustanoviti u kakvom su stanju te smo sigurno da ćete probleme riješiti jednostavnije, ustanovite li ih na vrijeme. Za kraj, ne zaboravite da i prehrana uvelike utječe na to hoće li vaši zubi biti zdravi! Prije svega, izbjegavajte slatku i previše kiselu hranu koja oštećuje vašu caklinu. 

Specijalistička ortodontska ordinacija Ines Grebenar Fressl jest ortodontska ordinacija koja njeguje dugu obiteljsku tradiciju. Njihov tim već gotovo dva desetljeća usrećuje svoje pacijente i stavlja im osmijeh na licu. Stručnost, svakodnevno usavršavanje i korištenje modernih tehnika njihov su razlog zbog kojega već dugi niz godina preuzimaju vodeće mjesto u izvođenju ortodontskih terapija, a upravo su njihovi brojni pacijenti dokaz da su u tome najbolji.

Foto: Freepik

OCIJENI