OCIJENI

Što čini odličan roštilj i gdje ga možete naći

Objavljeno: 17.8.2020. 12:39

Želite s obitelji ili prijateljima otići pojesti nešto fino i dobro se provesti uz vrhunsku hranu? U tom slučaju vjerojatno odaberete meso s roštilja. A zašto i ne biste? Meso s roštilja savršeno je rješenje za nekoliko osoba, pogotovo ako je riječ o plati koja često obiluje svim vrstama specijaliteta s roštilja. No što stvarno čini odličan roštilj?

Za odličan roštilj nije dovoljno zapaliti vatru i staviti peći meso. Priprema i proces nešto su kompliciraniji od toga i čine razliku između dobrog i odličnog roštilja.

Kvaliteta mesa nositelj je odličnog roštilja. Bitno je nabaviti kvalitetno meso, jer niti jedan daljnji korak neće donijeti bitnu razliku ako meso nije kvalitetno i pogodno za daljnju pripremu.

Drugi bitan korak je veličina komada mesa za roštilj. Komadi bi trebali biti debljine oko jedan centimetar kako bi se ravnomjerno ispekli u razumnom vremenu.
Mariniranje mesa idući je važan korak jer mesu daje sočnost i bogatstvo okusa. Određeni komadi mesa bit će žilavi i suhi bez dobre pripreme i marinade, stoga ona čini ključnu razliku između neuspjelog i odličnog roštilja.

Također, začini su ono što mesu pojačava okus i svakako doprinosi njegovoj kvaliteti. Izvlače iz mesa sve njegove čari i bude osjetila okusa te ostavljaju utisak. Začini svakako čine razliku između običnog i dobro spremljenog komada mesa te je bitno koje začini se koriste u marinadi za određene vrste mesa.

Nadalje, bitno je gdje i na kakvoj vatri se meso priprema. Važno je ne stavljati meso na tek potpaljen ugljen jer će tada meso biti previše pripremljeno izvana, a sirovo iznutra. Svaki roštilj-majstor mora poznavati svoju vatru koja mora imati dobar žar i potreban dotok zraka. Meso treba ravnomjerno rasporediti na rešetki te na početku, dok je temperatura najviša, paziti da se peče meso koje je brzo gotovo, poput vratine, a kada se temperatura malo spusti na roštilj se stavljaju kobasice, ćevapi i slični komadi mesa.

Neizostavan dio svake odlične plate također su i dobre lepinje i povrće. Domaća lepinja nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a ukusno pripremljeno povrće s roštilja savršen je prilog na plati i dodaje raznolikost u mnoštvu mesa.

Odličan roštilj pripremljen sa znanjem i pažnjom možete probati i u zagrebačkom restoranu Grill kod dede. Uvjerite se u vrhunsku kvalitetu namirnica i u kvalitetno pripremljen roštilj, povedite obitelj i prijatelje i uživajte u vrhunskim platama nad kojima nitko ne ostaje ravnodušan, a još manje gladan.

OCIJENI