OCIJENI

Kako izgleda stečajni postupak

Objavljeno: 5.2.2021. 14:20

Stečajni postupak predstavlja izvanparnični postupak do kojeg dolazi u trenutku kada dužnik više ne može izvršavati svoje financijske obveze spram vjerovnika. Stečajni postupak omogućuje namirenje svih vjerovnika kojima se ovim postupkom podjeljuju sredstva i imovina dužnika.

Kada se otvara stečajni postupak?
  • Kada dođe do nemogućnost isplate obaveza vjerovnicima i prezaduženosti pravne osobe
  • Kada prijeti nesposobnost za plaćanje gdje dužnik sam može predložiti stečajni postupak
  • Kada sud utvrdi postojanje stečajnog razloga

Tko može pokrenuti stečaj?
  • Vjerovnik protiv pravne osobe - dužnika
  • Osoba ovlaštena za predstavljanje dužnika
  • Dužnik pojedinac osobno
 
Temeljni ciljevi i obaveze stečajnog postupka

Sud odlučuje o pokretanju, provođenju i zaključivanju stečajnog postupka. Sud imenuje i nadzire rad stečajnog upravitelja i odbora vjerovnika. Prema tome, sud omogućuje isplatu vjerovnika sukladno zakonu.

U stečajnom postupku je glavno mjesto događanja trgovački sud u mjestu u kojem se nalazi sjedište dužnika. Stečajni postupak je hitan, stoga je i zakonski utvrđen rok zaključivanja postupka godinu i pol dana od održanog prvog izvještajnog ročišta.
Postoji propisani obrazac prema kojem se otvara stečajni postupak u kojemu se prijavljuju tražbine. Vjerovnik snosi svoje troškove postupka, no troškovi suda i postupka se namiruju iz izvora koji su propisani zakonom, koji mogu biti imovina stečajnog dužnika.

Važno je naglasiti kako kraj ‘posebnih okolnosti’ koje su uzrokovane pandemijom Covid-19 čini nastavak provedbe ovrhe i stečaja.

Kako izgleda stečajni postupak, koje su obveze strana uključenih u postupak te što je moguće očekivati od istog – na ova, ali i sva druga pitanja mogu odgovoriti odvjetnici iz Odvjetničkog društva Grubeša i partneri. Učeni su sudionici stečajnog postupka s dugogodišnjim iskustvom u ovom području te mogu ponuditi svoju pomoć u nizu pravnih pitanja iz trgovačkog prava, građanskog, obiteljskog, sportskog i radnog prava, arbitražnih sporova, zaštite intelektualnog vlasništva i stečajnih postupaka.

OCIJENI