OCIJENI

Zašto je važno čišćenje zubnog kamenca i pjeskarenje?

Objavljeno: 8.6.2021. 12:13

Stvaranje i taloženje kamenca na zubima nije moguće spriječiti. Međutim, pravilnom oralnom higijenom i redovitim pregledima kod stomatologa lako možete otkloniti ovaj problem.

Kada je riječ o zubnom kamencu većina stomatologa preporučuje tretmane čišćenja zubnog kamenca te pjeskarenje kako bi vaši zubi bili savršeno čisti i bijeli.

Čišćenje zubnog kamenca

Kada se na površini zuba formira kamenac, nije ga moguće otkloniti četkanjem, već je za to potrebna intervencija stomatologa.
Postupak čišćenja zubnog kamenca podrazumijeva uklanjanje svih naslaga na zubima u što spadaju: kamenac, plak te pigmentacije koja je posljedica konzumiranja određenih vrsta hrane i cigareta.
Iako je ovo vrlo često terapijski postupak, zapravo se može svrstati u preventivne metode. Naime, neodržavanje oralne higijene te nakupljanje kamenca i plaka može dovesti do brojnih bolesti gingive poput gingivitisa i parodontitisa, koji u konačnici mogu prouzročiti gubitka zuba.

Tretman koji provode stomatolozi uključuje upotrebu raznih instrumenata i alata koji omekšavaju i uklanjaju naslage s površine zuba.
Važno je naglasiti kako je čišćenje zubnih naslaga tj. kamenca u potpunosti bezbolno stoga nema potrebe za anestezijom. Međutim, prilikom tretmana može se javiti blaga osjetljivost, ali samo na pojedinim područjima u blizini vrata zuba.

Također, nakon odstranjivanja zubnog kamenca važno je ispolirati zube kako bi površina bila glatka i samim time manje podložna za stvaranje kamenca.

Pjeskarenje

Pjeskarenje je jedna od neinvazivnih, ali vrlo učinkovitih tehnika čišćenja zubi. Ova tehnika izvodi se pomoću aparata koji pod tlakom izbacuje sitna mikroabrazivna zrnca pijeska raspršena u vodi. Ta zrnca vrlo učinkovito uklanjaju nakupine naslaga i pigmenata vraćajući zubima sjaj. Kako bi se postigao najbolji rezultat, prije pjeskarenja potrebno je očistiti sve površine zuba od kamenca.
Pjeskarenje se najčešće primjenjuje kako bi se uklonile žute i tamne mrlje na površini zuba koje nastaju uslijed učestalog i dugoročnog konzumiranja kave, čajeva, cigareta, i drugih tamno obojenih pića. Upravo zahvaljujući temeljitom čišćenju zubi mogu postati i do dvije nijanse bjelji.

Kao i uklanjanje kamenca, postupak pjeskarenja je potpuno bezbolan. Odlično je i to što klijenti mogu birati između nekoliko okusa pijeska (višnja, čokolada, mentol, i dr.).

Valja napomenuti kako se pjeskarenje ne smije provoditi ako je prisutno krvarenje, znakovi upaljene gingive ili kod parodontitisa.

Ako smatrate da je vašim zubima potrebno uklanjanje kamenca i pjeskarenje, s povjerenjem se obratite u Ordinaciju dentalne medicine Sonje Vidošević Ljubić. Vrhunski standardi, višegodišnje iskustvo, upotreba kvalitetnih materijala, pristupačne cijene te individualan pristup garancija su lijepog osmijeha. Isto tako, Ordinacija dentalne medicine Sonje Vidošević Ljubić nudi sve vrste estetske stomatologije, stoga nemojte čekati nego rezervirajte termin već danas.

OCIJENI