OCIJENI

Kako savršeno pripremiti pečenu janjetinu ili odojak? Stručnjaci donose savjete!

Objavljeno: 17.12.2020. 15:28

Druženja, pa makar i ograničena brojem uzvanika, najljepša su uz dobro raspoloženje te obilje hrane i pića. Ovakvi posebni trenuci trebaju se proslaviti ukusnim specijalitetima, a neizostavna ponuda uključuje pečenu janjetinu ili odojak. Iz toga razloga u nastavku pročitajte kako najbolje pripremiti pečenu janjetinu ili odojak, provjereno od stručnjaka.


 

Aromatična i marinirana janjetina

Janjetinu možemo razlikovati prema starosti gdje je meso mladog janjeta koje nije starije od 4 tjedna mekanije i ružičasto, starije janje je intenzivnijeg okusa i svijetlije boje. Dijelovi koji su najukusniji za konzumiranje su rebra i hrbat, a svakako i prsa, lopatica i vrat. Janjetinu se može peći na roštilju, tavi, ražnju i u pećnici, a Talijani ju čak imaju običaj i pohati!

Kad su u pitanju veća druženja, janjetinu je najlakše pripremiti na ražnju, ili kao nešto manji komad – u pećnici. Tijekom pečenja u pećnici posudu pokrijte poklopcem ili aluminijskom folijom kako bi se svi okusi zadržali u mesu.

Janjetina ima zaista intenzivniju aromu nego ostalo meso koju svakako možete ublažiti češnjakom i ružmarinom. Najbolje je večer prije samog pečenja marinirati meso na način da utrljate sol, maslinovo ili suncokretovo ulje, komadiće češnjaka i ružmarin. Ostavite ga na dovoljno hladnom mjestu preko noći i sutradan ćete dobiti sjajnu aromu koja će savršeno upotpuniti vaš blagdanski stol.
 
Što je odojak bez hrskave kožice?

Odojak je tradicionalno, omiljeno pečenje koje se najčešće priprema za vrijeme blagdana  i proslava u hrvatskim obiteljima.

Na tragu savjeta za pripremu janjećeg mesa, isto bismo vam savjetovali i za odojak – posoliti meso večer prije pečenja! Na taj način osiguravate hrskaviju kožicu, mekanije i ukusnije meso.

Prije samog pečenja je preporučljivo izvaditi meso iz hladnjaka kako bi ono bilo sobne temperature neposredno prije. Isto se preporuča i za janjetinu jer se time može utjecati na okus mesa.

Hrskavu kožicu možete postići stavljanjem odojka direktno na rešetku u pećnici dok se ispod njega nalazi lim ili posuda za pečenje ispunjena vodom. Direktan dodir s rešetkom osigurat će hrskavost, a sav višak masnoće otići će u lim za pečenje. Tijekom samog pečenja nemojte previše ispitivati situaciju nožem i vilicom kako ne bi iscurila nepotrebna količina soka iz unutrašnjosti mesa koja ga čini mekanim i sočnim.

Za sve koji nemaju vremena ili jednostavno nisu vješti u pripremi mesa, stručnjaci pristižu u pomoć! Svježe pečenu janjetinu ili svježe pečeni odojak možete pronaći na Jarunskoj tržnici u Pakoštanskoj 5. Tržnica Pajcek bira janjetinu i odojak vrhunske kvalitete iz odabranog uzgoja. Garancija njihove kvalitete su vjerni kupci koji se svake godine vraćaju na istu adresu. Za više informacija kontaktirajte  098 619 913 ili 099 7588 470.

OCIJENI