OCIJENI

U Poliklinici Breyer mogu se napraviti testovi na mnoge spolno prenosive bolesti

Objavljeno: 30.7.2021. 16:24

Povećani migracijski trendovi u svijetu utječu i na širenje zaraznih bolesti, pa tako i spolno prenosivih infekcija.

Infekcija bakterijom Chlamydia trachomatis jedna je od češćih spolno prenosivih bolesti. Procjenjuje se kako je čak jedna od deset žena u dobi do 25 godina zaražena klamidijom, a gotovo 70% njih nije svjesno zaraze. Kod oba spola ova bakterija može izazvati upale urogenitalnog trakta, a komplikacije tih upala kod žena mogu dovesti i do neplodnosti.

N. gonorrhoeae je spolno prenosiva bolest koja se najčešće manifestira upalama urogenitalnog sustava: kod muškaraca upalom i gnojnim iscjetkom iz uretre, dok su kod žena simptomi vrlo blagi ili ih nema. N. gonorrhoeae može inficirati i dijete prilikom poroda, koje može razviti gnojnu upalu spojnica očiju. Stoga je vrlo važno da se infekcija dijagnosticira i liječi.
 

Infekcije mikoplazmama se također  mogu prenijeti spolnim putem. Prisutnost mikoplazmi u urogenitalnom traktu osoba koje su u obradi radi neplodnosti je dvostruko češća (oko 40%) nego u općoj populaciji (17-20%). Isto tako, povezane su sa spontano prekinutim trudnoćama i prijevremenim porodima.

Trichomonas vaginalis je jednostanični parazit koji uzrokuje vrlo čestu i lako prenosivu upalu urogenitalnog trakta žena i muškaraca. Trihomonijaza se kod žena manifestira vaginalnim iscjetkom neugodna mirisa. No, trećina inficiranih nema tipične simptome. Muškarci rijetko imaju teže simptome, ali infekciju redovno prenose na partnera.

Humani papiloma virus (HPV) infekcija je isto spolno prenosiva. Pojedini podtipovi virusa vežu s povećanim rizikom oboljevanja od maligne bolesti grlića maternice. U Poliklinici Breyer se PCR metodom dokazuje prisustvo visokorizičnih tipova, a kod pozitivnih nalaza se odmah radi i genotipizacija.
 

Herpes simplex virusi tip 1 i 2 (HSV1/2) također su spolno-prenosive infekcije. Genitalni herpes najčešće uzrokuje HSV2 (ali i HSV1). Procjena je da je 16% svjetske populacije inficirano HSV2 sojem virusa. Herpes virus izaziva kroničnu, spolno-prenosivu infekciju, koja se može prilikom poroda prenijeti na novorođenče i izazvati teške infekcije kože, očiju i nervnog sustava djeteta. Treba napomenuti da postoji terapija koja može kontrolirati HSV infekciju, ali ne i izlječiti je. Stoga, inficirana osoba ostaje trajno (a osobito tijekom aktivnog stadija infekcije) potencijalni izvor zaraze.

Hepatitis B, HIV i sifilis su bolesti čija dijagnostika počiva na testovima iz krvi.

Dijagnostika spolno-prenosivih bolesti se može raditi iz uzoraka urina, briseva i iz krvi.

Pretrage iz prvog mlaza prvog jutarnjeg urina su za pacijente/pacijentice vrlo jednostavne, pouzdane i pokrivaju većinu najčešćih spolno prenosivih bolesti, a detalje o svim gore navedenim  pretragama i uzimanju uzorka možete pročitati na stranicama Poliklinike Breyer: http://breyer.hr/clanci/dijagnostika-spolno-prenosivih-bolesti

Foto: Unsplash

OCIJENI