OCIJENI

Što je to rektosigmoidoskopija i kako se pripremiti

Objavljeno: 18.5.2021. 10:11

Iako svi liječnički pregledi nisu jednako ugodni, neizbježni su i spašavaju živote. Neizmjerno je isplativije pretrpjeti nekoliko trenutaka neugode, nego završiti s teškom dijagnozom prekasno. Ako ste dobili uputnicu za rektosigmoidoskopiju i niste točno sigurni što to znači i kako se za pregled pripremiti – donosimo savjete u nastavku! I ne brinite, iako ne zvuči najbolje na svijetu, pregled je rutinski i uopće ne tako neugodan kako vam se možda trenutno čini.

Što je to rektosigmoidoskopija?

Rektosigmoidoskopija naziv je za liječnički pregled sigmoidnog crijeva i rektuma, odnosno završnog dijela debelog crijeva. Pregled se vrši pomoću endoskopa, optičkog instrumenta koji omogućuje detaljan pregled svih dijelova i struktura navedenoga dijela debeloga crijeva. Rektosigmoidoskopija se vrši uz anesteziju o kojoj brine anesteziolog, te je zbog toga apsolutno bezbolan pregled.

Za što je korisna rektosigmoidoskopija?

Rektosigmoidoskopija je pregled brojnih beneficija, a dug i sretan život koji vam može omogućiti glavna je od njih. Na pregled se ne treba odlaziti prečesto niti prerano ako za to nema realne potrebe. Postoje li u vašoj obitelji slučajevi raka debeloga crijeva, liječnik će vam dati uputnicu za pregled u dobi od vjerojatno 10 godina manje nego je vašoj bliskoj osobi rak otkriven. Dobro je prekontrolirati se nakon 50. godine života jer je tada šansa za dobiti neku od takve vrste bolesti češća.

Kako se pripremiti za pregled?

Za rektosigmoidoskopiju pripreme su poprilično jednostavne. Dan prije trebali biste samo za prvi obrok, odnosno doručak, pojesti neku laganiju hranu, a kasnije tijekom dana u tijelo unositi isključivo tekućinu kako bi se Vaš sustav očistio. Za ručak je dozvoljeno pojesti i laganiju juhu, ali kasnije piti samo vodu. U 20 sati te ujutro oko 5 sati trebate staviti jedan čepić Dulcolaxa u debelo crijevo. Očistiti organizam putem neke vrste detoksa unoseći samo tekućinu korisno je s vremena na vrijeme tako da ćete pripremom za rektosigmoidoskopiju zapravo učiniti dodatnu dobru stvar za svoje zdravlje.

Privatna ordinacija Bona Officia dr. Kardum d.o.o. primjer je ordinacije koja ide u korak s vremenom što se tiče opremljenosti, stručnosti, suradnje s važnim medicinskim institucijama, a smještena je na Kaptolu te je cijeli prostor prilagođen osobama s invaliditetom. Pregledi su pristupačni, a liječnici stručni te će vam pristupiti individualno i s najvećom pažnjom odgovoriti na sva važna pitanja koja im postavite. Zdravlje njihovih pacijenata na prvome im je mjestu, a tu su za vas od davne 2006. godine. Za prvi pregled dovoljno je naručiti se online preko web stranice, a za sve upite možete im se obratiti putem br. telefona 01 46 80 993.

Foto: Freepik

OCIJENI