OCIJENI

Kolonoskopija: Priprema za kolonoskopiju i ostale informacije

Objavljeno: 20.10.2020. 14:47

Kolonoskopija je metoda pomoću koje se može vizualizirati sluznica debelog crijeva i završnog dijela tankog crijeva.

Na kolonoskopiju se upućuju pacijenti koji su primijetili krv u stolici, kod pacijenata s naglim promjenama ritma pražnjenja crijeva, boli u trbuhu, itd., ali i sve osobe starije od 50 godina koje u obitelji imaju povijest bolesti raka debelog crijeva i polipa.

Da bi kolonoskopija bila uspješna, izrazito je važna priprema za kolonoskopiju.

Preduvjet za kvalitetnu kolonoskopiju je dobro očišćeno crijevo. Dobro očišćeno crijevo prava je garancija kvalitetnog pregleda, a isključuje i mogućnost traume crijeva zbog slabe vidljivosti i potrebu za ponavljanjem pregleda pa onda i samog postupka čišćenja.

Idealni način za čišćenje crijeva ne postoji jer svaki bolesnik ne reagira jednako. Ipak bitno je napomenuti nekoliko stvari:

  • kronično opstipirani pacijenti tjedan dana prije samog čišćenja i pregleda moraju svakodnevno uzimati laganu, što više tekuću hranu, a prije obroka popiti 2-3 dcl toplog Donat Mg.
  • tjedan dana prije pretrage iz hrane izbaciti voće sa sitnim košticama (grožđe, kivi..).
  • cijelo vrijeme čišćenja gorkom soli potrebno je uzimati što više tekućine – do 5 l u 24 sata a ako se zahvat izvodi u sedaciji, prekinuti uzimati bilo što na usta šest sati prije pretrage.
  • tjedna dana prije pregleda ne uzimati preparate željeza kako sadržaj crijeva nebi bio katranastog izgleda.
U slučaju da ste dijabetičar, na inzulinskoj terapiji, antikoagulntnoj terapiji ili vam je potrebna antibiotska profilaksa, za vas bi priprema za kolonoskopiju trebala biti malo drugačija.

U ordinaciji Bona officia dr. Karduma, kao sredstva za čišćenje crijeva koriste natrijev fosfat (tzv. GORKA SOL) te sredstvo na bazi polietilen-glikola (MOVIPREP).

Čišćenje crijeva gorkom soli

Čišćenje crijeva gorkom soli počinje dan prije planirane pretrage. Doručak je jedini obrok koji trebate imati prije same pretrage, a voće sa sintim košticama svakako trebate izbjegavati. Ako je pretraga planirana u sedaciji, onda šest sati prije zakazane pretrage ne smije se ništa jesti. U slučaju da je pretraga planirana u posljepodnevnim satima, postupak za čišćenje crijeva potrebno je započeti dan prije, nakon laganog ručka sa pijenjem otopine gorke soli u 13 i 17 sati. VIše detalja i uputa za čišćenje crijeva gorkom soli možete naći na web stranici ordinacije Bona officia.

Gorka sol se ne preporučuje u bolesnika s dokazanom ili suspektnom upalnom bolešću crijeva, s manifestnim krvarenjem iz crijeva, bolesnicima s bubrežnim zatajenjem, srčanom greškom ili jetrenom bolešću s ascitesom.

 
Čišćenje preparatima na bazi POLIETILEN-GLIKOLA – MOVIPREP

Moviprep je prašak s okusom limuna pakiran u četiri vrećice. Sastoji se od dvije velike vrećice (‘Vrećica A’) i dvije male vrećice (‘Vrećica B’).
Prije nego što se započne s čišćenjem Moviprepom potrebna je konzultacija s liječnikom:
  • ako bolujete od kronične bolesti bubrega
  • ako bolujete od srčanog popuštanja
  • ako ste dehidrirani
  • ako imate akutno pogoršanje upalne bolesti crijeva (Crohnova bolest ili Ulcerozni kolitis).
Više informacija o čišćenju crijeva Moviprepom možete pronaći na linku.

Bez obzira na koji se način čistili za kolonoskopiju ako uzimate druge lijekove, uzmite ih najmanje jedan sat prije ili najmanje jedan sat nakon uzimanja sredstva za čišćenje, zato što mogu biti isprani kroz probavni sustav i njihovo djelovanje može biti smanjeno, a za više informacija kontaktirajte dr. Karduma, stručnjaka za kolonoskopiju.

OCIJENI