OCIJENI

Kako prepoznati kvalitetno meso

Objavljeno: 12.10.2020. 13:04

Bez obzira kupujete li ga u trgovini ili mesnici, uvijek trebate biti sigurni da je meso kvalitetno i svježe. Iako to možda oduzima više vremena prilikom kupnje, provjera kvalitete mesa vrlo je bitna jer nekvalitetno meso, jednako kao i druge namirnice, može ozbiljno naštetiti vašem zdravlju. Informacije o mesu možete pronaći na deklaraciji ili se možete raspitati kod mesara. Kvalitetno meso nije teško prepoznati, no ipak treba obratiti pozornost na nekoliko stvari:

1. Boja mesa

Prva i osnovna stvar koju lako možete uočiti prilikom odabira mesa je izgled. Svježina, sjaj i crvenilo osnovni su pokazatelji da je meso svježe i kvalitetno. Ako primijetite da neko meso nema ove karakteristike, nemojte ga pripremati i konzumirati.

Važno je napomenuti da boja mesa ovisi o vrsti mesa stoga imajte to na umu. Govedina treba biti srednje crvena, ali ne previše tamna. Teletina bi trebala biti svijetla, ali ne bijela, jednako kao i meso peradi. Ovčetina je kao cigla-crvene boje, pri čemu nijanse ovise o uzrastu i uhranjenosti. Svinjsko meso je svijetlo crveno i sadrži mišiće svjetlije i tamnije boje.

Ako uočite sive ili zelene mrlje na mesu to znači da je ono neispravno. To je najčešći slučaj kada meso dugo stoji na policama tj. kada mu je istekao rok trajanja. Što se tiče masnih dijelova, oni moraju biti bijeli, a ne žuti.

Također, ako meso dugo stoji ispod njega stvorit će se voda koja može biti pomiješana s krvlju.

2. Miris mesa

Svježe i kvalitetno meso nema poseban miris, nego je blagog, neutralnog mirisa. Kao i brojne druge namirnice, meso mijenja miris ako se drži u nepovoljnim uvjetima, ali i ako se dulje vrijeme skladišti. Valja napomenuti da ispravno meso nikada nema neugodan miris. Ako osjetite kiseo ili truli miris, meso je najvjerojatnije pokvareno. Izgled nekada može prevariti, ali ako u svoju procjenu o kvaliteti mesa uključi i svoje osjetilo njuha ne možete pogriješiti.

3. Opip

Kada ne možete pomirisati meso jer je zapakirano, tada ga lagano opipajte. Ako je meso kvalitetno kada ga pritisnete prstom trebalo bi se brzo vratiti u svoje prijašnje stanje, pritom ne smije ostati udubljenje. Također, ako je nakon što ste pritisnuti meso iz njega počela teći tekućina, to znači da već dulje vrijeme stoji i nije svježe. Pozorno promotrite površinu mesa. Kod kvalitetnog mesa površina mora biti besprijekorna, kako izgledom tako i opipom. Ako je na površini prisutna sluz, znači da su se već pojavile bakterije. Isto tako, površina mesa nikada ne smije izgledati masno.

4. Čitajte deklaracije

Prema zakonskoj regulativi, svaki proizvod na sebi mora imati deklaraciju na kojoj su navedene informacije o sastojcima, porijeklu i sl. Iz tog je razloga poželjno da prilikom kupnje proučite sve postojeće deklaracije. Upravo to i je svrha deklaracije - informiranje kupaca o sastojcima, alergenima i prehrambenim aditivima. Najbolje je namirnice odabrati na temelju cjelokupne slike tj. izgleda mesa, njegove deklaracije i cjelokupnog sastava, a ne na temelju samo jednog parametra.

Dakle, ako pročitate deklaraciju i koristite svoja osjetila ne možete pogriješiti prilikom izbora mesa. Osim navedenih savjeta, uvijek je dobro kupovati meso u provjerenim mesnicama poput Butchery - mesnica Šime koji uvijek u ponudi imaju velik izbor mesa visoke kvalitete, provjerenog izvora i savršenog okusa. Stoga nikada ne radite kompromise kad je u pitanju kvaliteta jer Vam je najkvalitetnije meso uvijek dostupno u Butchery - mesnici Šime.

OCIJENI