OCIJENI

Što znači kada vam zubar kaže da morate “vaditi živac”?

Objavljeno: 22.10.2020. 14:35

Kod svakog liječenja, bitno je odabrati specijaliste u svom području kojima ćete predati svoje povjerenje. Povjerenje se zadobiva pristupom liječnika prema pacijentu i laičkim objašnjavanjem cijelog postupka i mogućih nuspojava.

Stomatolozi često pacijentima najave "vađenje zubnih živaca" što, pogotovo kod onih koji izbjegavaju zubare, izaziva dodatan stres i strah.

Kada vam stomatolog kaže da morate vaditi živac, on misli na postupak endodoncije - grane dentalne medicine koja se bavi upravo liječenjem zubnih živaca. Endodontski postupak primjenjuje se stoga u slučaju oštećenja zubne pulpe (živca) dubokim karijesom koji se, nije li izliječen na vrijeme, širi na pulpu i izaziva infekciju. Tada često dolazi do upale zubne pulpe ili pulpitisa koji ne može proći nezamijećeno ili pak do odumiranja (nekroze) koja često prođe asimptomatski. Osim dubokog karijesa, do navedenih problema dolazi i ozljedom ili traumom zuba.

Upalu pupke prepoznat ćete osjetljivošću zubi na toplo i hladno, spontanom boli koje se pojačava noću, boli pri žvakanju ili po prištiću (fistuli) na zubnom mesu iznad zahvaćenog zuba.
Potraje li upala, može doći do kosti ispod zuba i stvoriti ciste ili granulome.

Prije samog endodontskog postupka, potrebno je rengendski snimiti zub kako bi se vidjelo njegovo stvarno stanje i broj kanala, nakon čega slijedi anestezija te trepanacija ili "otvaranje zuba". Pritom se u zub ponekad stavlja "otrov" koji umiruje živac i koji će dokrajčiti živčana vlakna, a nakon 10 do 14 dana iz kanala se uklanjaju bakterije čišćenjem iglicama, ispiranjem i sušenjem. Kanal se potom proširuje dovoljno da se može napuniti. Kada je potrebno, između dva posjeta, pacijentu se u tretirani zub stavlja antiseptičko sredstvo ili lijek. Ako pak nema nikakvih simptoma i ako zub ne boli, kanali se pune gutaperka štapićima i za to odgovarajućom pastom. Osim toga, zub je moguće odmah otvoriti, "izvaditi mu živac" i napuniti se u sljedećoj posjeti.

Nakon endodontskog zahvata na zubu, normalno je osjetiti bol, posebice prvi dan nakon popuštanja anestezije. Ako je potrebno, nekoliko dana preporučuju se analgetici. Osim toga, moguća je osjetljivost zuba na zagriz i pritisak nekoliko dana po liječenju, što je također normalno, a nelagoda će se smanjivati iz dana u dan. U slučaju veće infekcije, stomatolog će vam prepisati i antibiotsku terapiju, kada je to neophodno. Po završetku terapije potrebno je ponoviti rendgensku snimku zuba kako bi se vidjela uspješnost same terapije. Nakon toga se snimka ponavlja za 6 i za 12 mjeseci kako bi se vidjelo je li upala prošla. Iz tog se razloga preporučuju privremene zubne krunice dok upala ne prođe, kada se stavljaju one od trajnijih materijala.

Endodontska terapija kompleksan je postupak koji osim o stručnim rukama ovisi i o općem stanju pacijenta. Stoga, zahtijeva li vaš zub endodontsko liječenje, obratite se stručnim rukama Dental centra Čes koji će spasiti vaše zube profesionalnim pristupom i savjetovanjem te vam zadržati zdrav osmijeh na licu.

Duže od desetljeća svakodnevno se u Dental centru Čes pacijentima osiguravaju zdravi i lijepi zubi. Stručni tim Dental centra Čes svakodnevno inzistira na visokoj razini profesionalnosti, kvaliteti i individualnom pristupu. Cilj je zadovoljstvo pacijenta i ponosan osmijeh na licu.

OCIJENI