OCIJENI

Kontrola mikrobiološke čistoće

Objavljeno: 13.12.2022. 16:00

Općom mjerom za sprečavanje zaraznih bolesti, kontrole mikrobiološke čistoće u objektima pod sanitarnim nadzorom (kako kaže pravilnik) obuhvaćeni su svi koji podliježu sanitarnom nadzoru radi sprečavanja, suzbijanja i sprečavanja puteva širenja zaraznih bolesti. čl 39a Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.Ona se provodi najmanje svakih 6 mjeseci, a po potrebi i kategoriji objekta odnosno rizičnosti I ČEŠĆE. 

Sanitarna inspekcija ima nadzire provođenje kontrole mikropbiološke čistoće kao samokontrole i pri sumnji na epidemiološki problem kao i što može i sam kontrolirati mikrobiološku čistoću prilikom utvrđivanja akcidenta trovanja.

Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti obavezuje sve subjekte iz članka 10. i 11. a to su objekti u području proizvodnje i prometovanja hranom, smještajni i obrazovni objekti, zdravstvo i stomatologija, uslužni obrti, sportski prostori i dvorane.

Kontrolom mikrobiološke čistoće (uzorkovanje i nasađivanje na hranjive podloge) uzetog uzorka (brisa-obriska-otiska-ispirka) dokazuje se ima li i koliko određenih mikroorganizama kojih na ispitivanim mjestima ne bi smjelo biti... Nevidljivo ljudskome oku moguće je dokazati jedino pod mikroskopom.

To dokazuje kakva su i jesu li ispravna higijenska poduzimanja,metode,mjere i sredstva kojima se čisti,pere,održava higijena te dezinficira u objektu.

Zdravstvena ispravnost hrane i vode za ljudsku potrošnju (naravno i vode za piće) dokazuje se uzorkovanjem i kontrolom prema mikrobiološkim kriterijima za hranu odnosno za vodu koja služi ljudskoj potrošnji. 

Uzorkovanje obavljaju naši sanitarni djelatnici (tehničari,inženjeri i dipl.inženjeri) a analizu u laboratoriju akreditirani laboratorij. Prilikom uzorkovanja sačinjava se zapisnik o uzetom uzorku kojim je uzorak praćen i dostavljen u laboratorij poštivanjem temp. hladnog lanca u ograničenom i zadanom vremenu)

Za više informacija posjetite web stranicu.

Kontrolu mikrobiološke čistoće objektivnim metodama kao samokontrolu u sklopu održavanja HACCP sustava - HACCP standarda možete naručiti od tvrtke Švajger na slijedeće kontakte

ZAGREB tel 01/ 61 77 775 , 01/ 61 10 194, mob 098 66 44 64
zagreb@deratizacija.hr
 
ISTRA  tel 052/460 050, 098 276768, 091 61 77 775
istra@deratizacija.hr

 

OCIJENI