OCIJENI

Bolna menstruacija

Objavljeno: 8.6.2021. 16:07

Bolna menstruacija, odnosno dismenoreja je pojava grčevitih bolova za vrijeme menstrualnog krvarenja. Dismenoreja je primarna ukoliko za bolove ne postoji organski uzrok ili sekundarna ukoliko se u maloj zdjelici može dijagnosticirati neki organski poremećaj. Procjenjuje se da oko 50% žena ima bolnu menstruaciju, a u oko 10% žena bolovi su toliko jaki da ih svakog mjeseca na jedan ili nekoliko dana udaljuju od svake aktivnosti. Dismenoreja predstavlja jedan od značajnijih razloga izostanka sa posla u ženskom dijelu radno aktivnog stanovniπtva.

Bolne menstruacije započinju ponekad već sa prvom menstruacijom (menarhom), ali kod većine je to tek neko vrijeme nakon prve menstruacije, kada ciklusi postanu ovulacijski. Bolovi se pojavljuju nekoliko sati prije ili neposredno nakon početka menstrualnog krvarenja i traju najčešće tokom prvog i drugog dana krvarenja. Bolovi su grčeviti, počinju u donjem dijelu trbuha i mogu se širiti u križa te bedra. Bolovi mogu biti praćeni i sistemskim simptomima poput mučnine, povraćanja, proljeva i glavobolje. 
 

Ne postoji jasna povezanost između predmenstrualnog sindroma (PMS-a) te bolne menstruacije, premda su bolnoj menstruaciji sklonije žene sa izraženijim premenstrualnim sindromom. No, kako predmenstrualni sindrom predstavlja cijeli niz simptoma: razdražljivost, depresija, osjetljivost grudi, mučnina, glavobolje, a isti simptomi se mogu pojaviti i uz bolnu menstruaciju, stanja se mogu preklapati. Simptomi tako u rjeđim slučajevima ponekad mogu trajati danima.

Uzrok dismenoreje su prostaglandini, spojevi koji se oslobađaju kod razgrađivanja sluznice maternice koja se odbacuje za vrijeme menstruacije. Djelujući lokalno, na krvne žile te muskulaturu maternice uzrokuju kontrakcije muskulature i krvnih žila. To proizvodi ishemiju odnosno smanjenu prokrvljenost mišićnog tkiva materice što uzrokuje bolove. Dio prostaglandina uđe i u krvotok te tako uvjetuje pojavu sistemskih simptoma koje imaju neke žene: mučnine, povraćanja, glavobolje, proljeva.
 

Dismenoreja, odnosno bolna menstruacija pojavljuje se samo u urednim, ovulacijskim menstruacijskim ciklusima. Krvarenja nastala kao posljedica ciklusa bez ovulacije su uvijek bezbolna. Paradoksalno dakle, kod mladih žena bolne menstruacije uglavnom znače da je sve uredno. Nije sasvim jasno zašto, no nakon poroda znatno se smanjuje broj žena koje imaju bolne menstruacije.

Uzroci sekudnarne dismenoreje su najčešće: endometrioza, intrauterini ulošci (“spirale”), upala zdjeličnih organa, prirođene anomalije genitalnih organa, stenoza, odnosno suženje kanala grlića maternice, miomi na maternici te velike ciste na jajnicima. Karakteristično za sekundarnu dismenoreju je njezino pojavljivanje dugo nakon prve menstruacije ili pak u žena koje su i dotada imale bolne menstruacije uz bitno pojačanje i produženje bolova u odnosu na dotadašnje.

Kako danas znamo da su uzrok bolnih menstruacija prostaglandini, liječenje se sastoji u sprečavanju njihove sinteze, odnosno stvaranja. Tako djeluju lijekovi koji se inače koriste kod reumatskih upalnih procesa drugdje u tijelu (ondje bolove također uzrokuju prostaglandini). Nekoliko je preparata koji imaju vrlo dobro djelovanje na inhibiciju odnosno sprečavanje sinteze prostaglandina, npr. ibuprofen (neofen), ketoprofen (ketonal), diklofenak (voltaren). Lijekove treba započeti uzimati odmah na početku krvarenja, najbolje još prije pojave bolova.
 

Lijek se uzima u visokoj dozi samo prvi ili eventualno drugi dan ciklusa. Uzimanje barem prvog dana treba ponoviti 3-4 puta na dan. Tegobe tako ili potpuno  prestaju ili su bitno blaže, omogučujći ženi njezine svakodnevne aktivnosti.

Nakon što su bolovi već postali jaki i grčeviti, djelotvornost terapije je znatno manja, a na žalost lijekovi se uzimaju najčešće pogrešno, odnosno odnosno prekasno. Bolove se svakako uspješnije liječi prije no što su postali jaki. Kod bolnih menstruacijama mladim ženama vrlo često preporučujemo i korištenje kontraceptivnih tableta jer to najčešće bude ”ugodno sa korisnim” – često puta postoji potreba za kontracepcijom, a uz kontraceptivne tablete tzv., prijelomna krvarenja (tako nazivamo ”menstruacije” uz kontraceptivne tablete) budu bezbolna.

Ukoliko postoji sumnja na sekundarnu dismenoreju potrebno je provesti dijagnostički proces te otkriti uzrok i provesti specifično liječenje. Ukoliko je liječenje uspješno simptomi nestaju.

Za više informacija kontaktirajte GINEKOLOŠKA ORDINACIJA DR.MED. DARKO HUSAR te upoznajte svoje tijelo uz cijenjeno znanje dr. med. Darka Husara. 

Foto: Freepik

OCIJENI