OCIJENI

Svjetlo i rasvijetljenost: Preporučene vrijednosti osvjetljenja

Objavljeno: 11.12.2020. 10:05

Odabir kvalitetne rasvjete u prostoriji može biti popriličan izazov. Prilikom odabira rasvjete često nismo niti svjesni koliko to utječe na izgled prostora, a koliko moramo paziti na funkcionalnost u kontekstu preporučenih vrijednosti osvjetljenja. Prije svega, potrebno je razjasniti nekoliko stručnih izraza putem kojih ćete lakše odabrati pravu rasvjetu za svaku prostoriju: rasvijetljenost je mjerilo za količinu svjetlosnog toka koja pada na određenu površinu. Jedinica luks (lx) označava padanje svjetlosti od 1 lm na jedan metar kvadratni.

Preporučeno osvjetljenje prostorija

Primjerice, rasvjeta u vrijednosti od 1000 lux se preporuča za mjesta poput TV studija, dok se za dnevne boravke preporuča rasvjeta od 150 do 300 lux. Rasvjeta u dnevnom boravku i hodniku, kao i u svakoj prostoriji treba biti funkcionalna, no ovo su ujedno i mjesta koja dopuštaju nešto više zaigranosti s indirektnom rasvjetom. Dok je za hodnik važno postaviti rasvjetu tako da utječe na dojam prostorije s obzirom na veličinu i dužinu prostora, za dnevne boravke je važno da rasvjeta prije svega bude ugodna za opuštanje, odmaranje i druženje. Ako biste htjeli čitati u dnevnom boravku, poželjno je imati i podnu lampu pored mjesta za čitanje koja će osigurati osvjetljenje od 500 lux. Također, treba uzeti u obzir i boju namještaja i zidova, kao i veličinu boravka kako bismo savršeno upotpunili estetiku prostora ispravnom rasvjetom.

               
 
Spavaće sobe su mjesto koje nam pruža neku vrstu utočišta baš kao i dnevni boravci. U njima želimo stvoriti ugodno ozračje, a kao rasvjetu najčešće koristimo stropnu rasvjetu i dvije lampe sa svake strane kreveta. Preporučena vrijednost osvjetljenja u spavaćim sobama ili predvorjima je 80 do 100 lux.

S druge strane, radna mjesta, uredi i kuhinje moraju biti funkcionalni prije svega. Prioritet je dobra rasvjeta koja će osvijetliti radne plohe i učiniti naš posao učinkovitijim. Samo zidne ili stropne svjetiljke u ovakvim prostorima neće biti dovoljne, ali ipak valja razmišljati i o estetici, zbog čega se raznovrsnim rasvjetnim tijelima nastoji pojačati osvjetljenje u kutovima prostorije u kojima se najviše radi. Jedno rasvjetno tijelo za osvjetljenje kuhinje nikada nije dovoljno jer tada nisu svi dijelovi dovoljno osvijetljeni bez obzira koliko mala kuhinja bila. Za ove prostorije je preporučena vrijednost osvijetljena od 300 do 800 lux.
 
                
 
Kupaonice i blagovaone mjesta su u kojima je zidna rasvjeta najčešći odabir. Ona je dekorativna, ambijentalna i osvjetljava točno one dijelove koje treba. Dakle, u kupaonicama je jedan od tih dijelova uvijek kod ogledala kako bi funkcija bila zadovoljena. Preporučena vrijednost osvjetljenja nešto je viša od dnevnih boravaka i spavaćih soba, a iznosi 300 lux.

Za više informacija oko potrebne rasvijetljenosti u prostorijama doma i poslovnih prostora, obratite se stručnim djelatnicima firme UNITRG d.o.o.. Na adresi Donje Svetice 40 u Zagrebu pronaći ćete sve što vam je potrebno iz područja telekomunikacijske opreme, elektromaterijala i rasvjete.

OCIJENI