OCIJENI

Zdrave desni i zdravi zubi: Upoznajte PerioDent stomatološku ordinaciju

Objavljeno: 11.2.2021. 9:31

PerioDent je internacionalno priznata stomatološka ordinacija sa sjedištem u Zagrebu. Spoj vrhunskog znanja i tradicije obilježava ovu stomatološku ordinaciju, kao i stručno parodontološko znanje, topla i prijateljska atmosfera. Razgovarali smo s Darijom Vlašić Kaić, dr. med. dent. i Borkom Cvitanem, dr. med. dent.


1. Centar za parodontologiju PerioDent bilježi već dugogodišnju tradiciju. Kako je sve krenulo?

Darija Vlašić Kaić:
PerioDent čini tim profesionalaca. Sve je krenulo još pod starim krovom u mojoj obiteljskoj ordinaciji prije 10 godina kada smo dr. Borko Cvitan i ja počeli surađivati. Oboje iz stomatoloških obitelji, znali smo da se bavimo teškim, izazovnim i  odgovornim, ali i kreativnim poslom. Dr. Borko Cvitan kao protetičar, vizionar i moja desna ruka, i ja kao parodontolog, biolog (ipak bivši student PMF-a biologija), vidjeli smo da timski rad, osim što nas motivira i čini boljima, donosi jednu novu, superiornu kvalitetu usluge našim pacijentima. Parodontologija i protetika se idealno nadopunjuju, pogotovo kod kompleksnih slučajeva oralne rehabilitacije. Iz toga se izrodila ideja o zajedničkoj ordinaciji u kojoj je parodontologija temelj kuće, a protetika krov.

2. Po čemu mislite da se Centar za parodontologiju PerioDent ističe?

Borko Cvitan:
Mislim da je stomatologija u Hrvatskoj na visokom nivou i da kolege, pogotovo privatnici, puno ulažu u svoje znanje, ali i tehnologiju. Promišljanje i detaljna analiza naša je karakteristika. Plan terapije radi se i do nekoliko dana s ciljem pružanja dugoročnog zadovoljstva našim pacijentima. Radovi moraju izaći kvalitetni i funkcionalni, ali ispuniti i sve estetske zahtjeve svakog našeg pacijenta , bez obzira na vrijeme i uvjete. U našoj ordinaciji njegujemo maksimalno personalizirani pristup nastojeći optimalno uskladiti pacijentove individualne karakteristike i zahtjeve. 
 
         
                                       Borko Cvitan, dr. med. dent.                                      Darija Vlašić Kaić, dr. med. dent.                  

3. Tko sve čini Vaš tim?

Borko Cvitan:
Pariodent tim se sastoji od tima stručnjaka i entuzijasta i istomišljenika. Uz dr. Dariju Vlašić Kaić kao specijalisticu parodontologije i moje desne ruke i mene koji činimo bazu PerioDenta tu je i dr. Kata Aras koja je od samog početka s nama. Dr. Kata predano radi i napreduje, te samostalno obavlja sve zahvate. Spremna u svakoj situaciji s ciljem spašavanja svakog zuba, pa čak i kad su prognoze za određeni zub i nepovoljne,  Dr .Kata svojom brigom i stručnošću osvaja svakog pacijenta. 

Naravno, tu je i naš dentalni tehničar Tomislav Bajan, bez kojega ne bi bilo svih ovih lijepih zuba i zadovoljnih pacijenata. Zajedno otkrivamo novosti i zahvaljujući njegovim idejama i sposobnostima lako uvodimo nove tehnike u svakodnevnu praksu. Ono što čujemo i vidimo na predavanjima već sutra trudimo se primijeniti u ordinaciji. Za to je potrebna dobra komunikacija i međusobno poštovanje unutar tima.

Tu su, naravno, i naše asistentice koje upotpunjuju tim. Vrijedne, požrtvovne i uvijek nasmijane Vesna, Dijana i Snježana, jednostavno ne znam kako bi to bilo bez njih. Svi smo mi tu „Big Family”.
 

4. Najveći postotak Vašeg rada čini parodontologija - koje sve probleme rješavate?

Darija Vlašić Kaić:
Bavimo se parodontologijom i naši pacijenti najčešće dolaze s tim problemima. Parodontitis kao bolest današnjice predstavlja veliki problem i pacijenti često dolaze prekasno. Često im znam reći da kasne 10 godina i da ta podmukla, sporo progresirajuća bolest nije prepoznata na vrijeme i od strane doktora dentalne medicine. Terapija uključuje stavljanje bolesti pod kontrolu te rješavanje posljedica bolesti kirurškim postupcima uz pomoć biokompatibilnih materijala. Kako bi adekvatno riješili probleme i sanirali, pacijente moramo ih na kraju opskrbiti protetskim nadomjescima i implantatima.

Mogućnosti parodontološke terapije su velike te je važno osim savladavanja vještina još važnije znati kada koju terapiju primijeniti s obzirom na dijagnozu i s obzirom na pacijenta. Naše pacijente dobro upoznamo sa svim uzrocima i posljedicama bolesti, motiviramo ih na terapiju i motiviramo na doživotno održavanje kako bi zdravlje stavili na prvo mjesto. 

Možemo reći da rješavamo sve probleme i bavimo se rekonstrukcijama u usnoj šupljini, te uspostavljanju funkcije i estetike žvačnog sistema.
 

5. Kako najbolje prevenirati parodontitis?

Darija Vlašić Kaić:
Bolje spriječiti nego liječiti!! Zvuči kao utopija😊 Da bi spriječili parodontne bolesti, moramo podići svijest o oralnom zdravlju općenito. Veliki postotak ljudi danas već boluje od te bolesti. Njih dobar dio liječi parodontitis, a jedan dio još uvijek nije svjestan da postoji problem i da se problem mora rješavati. Redovite kontrole kod doktora dentalne medicine, adekvatna oralna higijena, rana dijagnostika i liječenje kod specijalista parodontologa mogle bi poboljšati stanje. Redovito čistite kamenac kod svog stomatologa, ali to čišćenje mora biti precizno i obuhvatiti cijela usta, a ne samo donja 4 sjekutića 10 minuta. Nakon čišćenja, poliranje zuba, upute u oralnu higijenu individualno koncipirano za svakog pacijenta i dogovor za sljedeću kontrolu i čišćenje.
 

6. Kada je potrebno obratiti se stomatologu za liječenje parodontitisa? Kako prepoznati prve simptome?

Darija Vlašić Kaić:
Postoje situacije kada pacijent sam primijeti prve simptome, a to su krvarenje, oticanje i crvenilo desni, neugodan zadah, pojava razmaka među zubima kojeg prije nije bilo, povlačenje zubnog mesa i tada sam potraži pomoć. Često doktor dentalne medicine uputi pacijenta kod specijalista parodontologije na terapiju i tada je često bolest u uznapredovaloj fazi.

Najbolje bi bilo kada bi doktor dentalne medicine i na najmanju sumnju i početne simptome uputio pacijenta na pregled i mišljenje, te bi povratno kolega i pacijent dobili informaciju o potrebi za liječenjem i održavanjem bilo kod izabranog doktora dentalne medicine bilo kod specijaliste.
 

7. Želite li nešto dodati za kraj?

Borko Cvitan:
Osim parodontologije specijalizirani smo za implantologiju i protetiku. Koristimo sva znanja iz područja regenerativne stomatologije te se bavimo rekonstrukcijama mekih i tvrdih tkiva, ugradnjom implantata i rješavanjem bezubih čeljusti implantološkim konceptima All-on 6 i All-on-4, što je ujedno i moja strast. Bavimo se i liječenjem bolesti oko implantata, čega nažalost ima sve više, a kolegica dr. Darija se predano i savjesno  time bavi.

Naša zajednička misao:
Dentalna medicina je široka grana medicine koja bi svakako trebala uključiti interdisciplinarni pristup. Više nas zna više i zato mi u PerioDentu zajedno i s kolegama iz drugih ordinacija volimo komunicirati i međusobno si pomagati, organizirati okrugle stolove i debate. Pacijentu u konačnici dajemo kvalitetniju i cjelovitu uslugu i adekvatnu brigu, a mi uzajamnu motivaciju uz koju se svakodnevno razvijamo.

Dobra odluka se bazira na znanju, ne na brojkama. Za više informacija o PerioDentu posjetite PerioDent web stranicu.

OCIJENI